Podcast

Lucky Fonz III: ‘Voor mij zijn liedjes mysterieuze wezens’

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Lucky Fonz III: ‘Voor mij zijn liedjes mysterieuze wezens’

In de podcast Tekstuele Voorlichting graaft NPO Radio2-dj Martine ten Klooster met behulp van liedjesschrijver Matthijn Buwalda door een betekenisvolle songtekst. In deze aflevering is Lucky Fonz III te gast. Ze gaan in gesprek over het liedje Alles om je heen van zijn album Hemellichamen. Hij deelt zijn kijk op de wereld, z’n worsteling met depressies en legt uit waarom praten helpt.


Lucky Fonz III: "De titel Hemellichamen raakt aan de thematiek van het album. Het gaat over verwijdering, jezelf vervreemd voelen en een poging om dat te ontstijgen. Maar het gaat ook over toenadering. Het wonderbaarlijke aan kunst en poëzie is dat mensen er dingen in kunnen lezen die jij er niet in gestopt hebt. Dat is prachtig. Voor mij zijn liedjes mysterieuze wezens. Soms denk ik pas jaren later over een nummer dat ik al zó vaak gezongen heb: daar gaat het over. Het lijkt alsof je in het tekstschrijven gestuurd wordt door iets wat onbewust in je speelt."

Alles om je heen

A'lles om je heen is bewust het laatste lied van het album. Het is een heel positief lied. Veel songs gaan over donkere dingen, over eenzaamheid. Maar ik vond het ook wel leuk om een keer een lied te hebben dat het tegenovergestelde is. Soms heb je gevoelens van verwijdering, van eenzaamheid. Maar alles om je heen heeft de vorm van alles om je heen. Als jij verandert, verandert je omgeving ook. Het is een mystiek, poëtisch beeld dat ik gebruik om na te denken over het onderliggende feit dat je altijd invloed hebt op de wereld om je heen. Ik vind het een troostende gedachte om onderdeel te zijn van je omgeving. Dat circulaire associeer ik met oneindigheid, met eeuwig doorgaan. Het is het meest spirituele liedje dat ik heb geschreven."

"Ik ben niet meer religieus in de traditionele zin, maar wel zo opgevoed. Ik ben nog steeds christelijk, Jezus is nog steeds een van mijn helden. Maar ik ben niet meer christelijk in de traditionele zin van het woord. Dat denken is nooit verdwenen, maar het heeft een andere vorm gekregen. Een meer persoonlijke vorm. Ik vind dat je ook een beetje gelovig kunt zijn en ik vind vaagheid iets om mild over te zijn, want geloven ís ook complex. Het hoeft van mij niet zo dichtgetimmerd te zijn om toch te kunnen werken."

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Tekstuele Voorlichting:

#3 - Eenzaamheid als inspiratiebron: Lucky Fonz III zingt over verbinding (S05) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast graaft NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster met behulp van liedjesschrijver Matthijn Buwalda door een betekenisvolle songtekst. Ze nodigen de artiest erachter uit om te ontdekken uit welk hart de woorden komen en wat ze betekenen.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie