Podcast
EO

Duncan Laurence: 'Bij het schrijven van een liedje wacht ik op het 'oef!'-gevoel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duncan Laurence: 'Bij het schrijven van een liedje wacht ik op het 'oef!'-gevoel'

Waarom zou ik mijn littekens verbergen? Die vraag staat centraal in Broken Parts, een van de singles van Duncan Laurences nieuwe plaat. Samen met Martine ten Klooster praat hij aan de hand van zijn muziek over zijn jeugd, zelfliefde en zijn schrijfproces.

In 2020 brengt Duncan heet zijn debuutalbum Small Town Boy uit. Dat zijn nieuwe album Skyboy heet, geeft misschien al aan wat voor een groei de zanger in de tussentijd heeft doorgemaakt, constateert Martine. Nadat Small Town Boy uitkomt, staat Duncans wereld op z’n kop. De zanger krijgt namelijk niet alleen een hoop mooie kansen, maar hij wordt vanaf dat moment ook geplaagd door meningen van anderen en hij voelt veel druk. Tot hij een punt bereikt dat hij denkt: "Ik wil iets maken voor mezelf."

Therapeutisch

De artiest vertelt zijn hoe hij tijdens zijn jeugd de mentaliteit 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg' meekrijgt. "Ik had zoiets van: 'Nee. Ik wil dat theaterkind in me ook eens een keer de kans geven om gewoon te shinen en iemand die misschien zich best wel een beetje onderdrukt heeft gevoeld in de afgelopen jaren, oftewel ik opgroeide.'

Duncan vertelt dat muziek altijd heeft gezien als iets therapeutisch. Als jongen wordt hij gepest, maar muziek werkt voor Duncan helend. En dat motiveert hem uiteindelijk om zelf muziek te gaan maken. "Toen kon ik wél verhalen vertellen door middel van het schrijven van liedjes. Dus ik heb die lijn doorgezet. En ik ben naar dat theaterkind ben ik gestapt. En ik heb gezegd: "Wat wil je doen?" En dat zijn we gaan doen.

Op gevoel

Over zijn muziek krijgt Duncan, onder andere in het nieuwe seizoen van Beste Zangers, vaak te horen dat hij sterk is in het uiten van zijn emoties. De singer-songwriter heeft al zijn nummers op het nieuwe album ook uitgekozen op een bepaald gevoel dat hij krijgt. "Ik beschrijf het in een schrijfsessie altijd als het ‘oef!’-gevoel'." En dat hoeft niet alleen iets verdrietigs te zijn "want je kunt ook hetzelfde gevoel krijgen als je blij bent of uptempo muziek maak". Op die manier kan Duncan het gevoel dat hij heeft tijdens het schrijven van nieuw materiaal blijven koppelen aan het nummer tijdens zijn optredens. "Elke keer als ik het gevoel als ik ga zingen, probeer ik als het ware het gevoel op dat moment te beschrijven richting de luisteraar."

Wil je het hele gesprek terugluisteren? Check hieronder de nieuwe aflevering van Tekstuele Voorlichting:

#25 - DUNCAN LAURENCE: 'Pijn van vroeger heeft me gemaakt tot wie ik ben’ (S07) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast duikt NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster in een betekenisvolle songtekst. Waarom raakt iets en welk verhaal zit erachter? In gesprek met de artiest kom je tot de antwoorden. Soms intiem, soms ontroerend, soms luchtig en soms vol gezelligheid. Altijd met nieuwsgierigheid, liefde voor muziek, oprechte interesse en jouw input.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone- of Android-telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie