Podcast
BNNVARA

Een mini-college Kate Bush voor al haar nieuwe fans

foto: Screenshot YouTube KateBushMusic
  1. Nieuwschevron right
  2. Een mini-college Kate Bush voor al haar nieuwe fans

Een onverwacht succes voor de Britse zangeres Kate Bush. Dankzij de Netflix-serie Stranger Things staat zij ineens weer volop in de belangstelling. Plotseling dook Running Up That Hill op in die serie, en dat nummer werd zó omarmd door fans van die serie dat het zorgde voor de eerste Top 10-hit van Kate Bush in Amerika. Ook in Nederland doet het nummer het goed, maar het is zonde om Bush alleen maar te waarderen om dat ene nummer. Deze week in Blokhuis de Podcast daarom: een mini-college Kate Bush.

Blokhuis neemt je mee naar de imposante carrière van de zangeres. Tot nu toe was haar grootste hit Wuthering Heights, haar mysterieuze debuutsingle met dito clip. De single en de muzikanten die hem inspeelden komen niet uit het niks. In de podcast legt Blokhuis de connectie tussen deze single en The Alan Parsons Project. Dat was overigens niet de enige bekende formatie die een link hebben met Kate Bush. Uiteraard is ook Peter Gabriel onlosmakelijk verbonden met de zangeres, en ook David Gilmour (Pink Floyd) heeft een connectie met de jonge Bush. Meer over die connecties in de podcast.

Bush begon al op zeer jonge leeftijd met het maken van muziek. The Man With The Child In His Eyes schreef ze bijvoorbeeld al op 13- of 14 jarige leeftijd en de jonge zangeres had al zeker vijftig nummers geschreven vóór ze een debuutalbum uitbracht. Misschien wel extra opmerkelijk dat ze ook heel plotseling uit de belangstelling verdween. Ze leidt al een tijdje een teruggetrokken bestaan en was sowieso geen groot liefhebber van live-optredens. In 2014 was het dan ook een enorme verrassing dat zij ineens weer het podium betrad voor een concertreeks in Londen. Blokhuis was erbij en vertelt hoe dat concert zijn beeld van Bush deed veranderen.

Wereldhit uit Peru

Natuurlijk zijn ook de vaste onderdelen van de podcast weer aanwezig. De Wereldhit komt deze week uit Peru, waar veel meer vandaan komt dan wat samples bij Simon & Garfunkel en Talking Heads. André van Wijngaarden produceert in Peru fietszitjes, maar vertelt in de podcast alles over dé artiesten van het Zuid-Amerikaanse land. Er is livemuziek van Tessa Rose Jackson, ofwel Someone, en er is nieuwe muziek van Jacob Banks, Midas en Tamino. Waarom Blokhuis dáár enthousiast over is, hoor je in een gloednieuwe Blokhuis de Podcast!

#22 - Kate Bush, Someone / Tessa Rose Jackson (live), muziek uit Peru, Midas en Jacob Banks (S03) - Blokhuis de Podcast

Iedere dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering van Blokhuis de Podcast. Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week een verse aflevering in je podcastfeed!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie