Podcast

Blokhuis de Podcast: Nick Cave over verdriet en troost

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Nick Cave over verdriet en troost

Deze week verschijnt de Nederlandse vertaling van Faith Hope & Carnage, ofwel: Geloof, Hoop en Ravage, een boek waarin Nick Cave vertelt over zijn muziek en hoe de dramatische wendingen in zijn leven een plek vonden in zijn composities. Een verhaal over verdriet, dood en troost. Dit boek gebruikt Leo als leidraad voor een nieuwe aflevering van Blokhuis de Podcast.

Into My Arms uit 1997, Cave schreef het terwijl hij in een afkickkliniek zat. Het idee voor het nummer kreeg hij toen hij terugkwam van een kerkdienst. Als je uit de kerk komt en je schrijft als eerste de zin: ‘I dont believe in a interventionist god’, ja, dan weet je dat het van Nick Cave komt. De muziek schreef hij op een krakkemikkige piano in de kliniek en de songtekst schreef hij op de rand van zijn bed in de slaapzaal.

Het nummer kwam op het album The Boatman’s Call. De plaat staat in het teken van de breuk tussen hem en zangeres P J Harvey. Hij vertelt erover in het boek, waar hij zijn gedachten over muziek, het leven, religie, god, en over rouwverwerking laat gaan.

Een lied dat over geheime kennis beschikt

Zo vertelt Nick ook over de track Far From Me. Het begon liefelijk maar werd grimmiger naar het einde toe. Het nummer was al geschreven voordat zijn relatie op de klippen liep. Alsof het lied in de toekomst kon kijken en zichzelf schreef.

Het blijkt een thema te zijn bij Nick Cave: een lied dat zijn eigen leven leeft en over geheime kennis beschikt. Zoals ook gebeurde bij het indringende album Skeleton Tree, dat uitkwam in 2016. Het jaar daarvoor overkomt Cave een enorm drama. Zijn 15-jarige zoon Arthur valt in Engeland van een klif en overlijdt.

Toen Leo naar het album luisterde vond hij het beklemmend en hoort hij hoe Nick verwijst naar het drama. “You fell from the sky and crash-landed in a field near the River Adur.”

Quote

"Skeleton Tree is een hartverscheurend mooi album."

Leo Blokhuis

Cave was op het moment van het ongeluk al bezig met het opnemen van de plaat, de nummers waren al geschreven. “Het was moeilijk te doorgronden hoe ik zo’n regel had kunnen schrijven, gezien de gebeurtenissen die hierop volgden”, aldus Cave. Het album zit vol met dit soort voorbeelden. Misschien is dat de reden dat Cave zelf niet echt van Skeleton Tree houdt. Toch is het volgens Leo een hartverscheurend, schitterend en emotioneel album.

Zijn recentere muzikale werk in het album Ghosteen (2019) bevatten vooral ambient en elektronische elementen, maar ook veel abstracte teksten, ingegeven door het verdriet over de dood van Arthur in 2015. “Ik denk dat we met Ghosteen een plaats hebben gecreëerd waar de geest van Arthur iets van een haven of rust kan vinden,” aldus Nick Cave.

Het religieuze thema blijft, maar de toon wordt lichter

In 2020 overlijdt ook een tweede zoon van Nick Cave, Jethro Lazenby, op 31-jarige leeftijd. Nick Cave kan niets anders dan zich overgeven aan het geloof. In een eerdere podcast heeft Leo al eens aandacht besteed aan het album Seven Psalms. Een EP uit 2023. In die overgave ligt voor Cave ook een nieuw begin. En juist deze week, terwijl Leo het script voor deze podcast schreef, kondigt Cave een nieuw album aan en komt de eerste track uit. Het religieuze thema blijft, maar de toon wordt veel lichter. Nick Cave hoopt dat het album hetzelfde effect zal hebben op de luisteraar als dat het op hem heeft gehad. Het is een ingewikkelde plaat, maar vreugdevol en aanstekelijk.

Meer over het leven van Nick Cave en het boek Faith Hope & Carnage hoor je in Blokhuis de Podcast.

#9 - Nick Cave over verdriet en troost (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie