Podcast
PowNed

Claudia de Breij: 'Als ik het verkloot, verkloot ik het voor alle vrouwen'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Claudia de Breij: 'Als ik het verkloot, verkloot ik het voor alle vrouwen'

In een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW praten Ruud de Wild en Claudia de Breij over geboren worden als artiest, haar jeugd als 'rare' tiener en het breken van het stigma rondom vrouwen op het podium.

Claudia werd afgewezen voor de Kleinkunstacademie: "Ik was niet theatraal genoeg", vertelt ze in 30 MINUTEN RAUW. "En dat klopte ook gewoon. Je kan mij niet in een musical neerzetten. Zij zagen goed dat ik eigelijk introvert ben. Ik heb gevonden hoe ik extravert kan zijn, met publiek erbij, maar ik ben het niet." [...] Na de afwijzingsbrief heb ik hard gehuild, maar een minuut later besloot ik: ik ga het op mijn manier doen."

'Op de wereld zijn vind ik ongemakkelijk'

En dat deed ze. De Breij is bekend door haar carrière als radio-dj, presentatrice, zangeres en cabaretière. Claudia is het eens met Ruud dat je wordt geboren als echte artiest: "In mijn geval is dat alleen maar afpellen. Hoe meer ik mezelf durf te zijn, hoe beter ik ben als artiest. Eigenlijk was ik het al, maar ik moest heel erg van allerlei gêne en ongemak. Om er zelfs al te zijn op de wereld, vind ik ongemakkelijk."

Vrouwen op het podium

Ruud vraagt Claudia of ze een traditie heeft verbroken, waarmee hij doelt op de standaard opstelling tijdens de Oudejaarsconference; mannen. "Ja, ik denk wel dat ik een rol erin heb gehad. Ik denk echt niet de enige. Je kunt niet Kaandorp en Sanne Wallis en Sara Kroos wegvagen en denken 'alleen Claudia de Breij stond er'. Het zijn er meer." Claudia de Breij is echter wel de eerste vrouw met twee Oudejaarsconferences op haar naam. Vindt ze dat lastig? "Nu niet meer. [...] Het is angst. Ik had bij die eerste keer de angst, wat ik ook van heel veel andere vrouwen op andere vakgebieden hoor, 'ik ben de eerste vrouw, als ik het verkloot, verkloot ik het voor alle vrouwen.' Dus die eerste dacht ik 'don’t mention het V-woord'. En bij de tweede durfde ik iets meer te denken 'oké, ik ben nog steeds de enige vrouw die het heeft gedaan, dat is best wel cool."

Luister hieronder de hele aflevering van 30 MINUTEN RAUW:

#12 - 30 MINUTEN RAUW met Claudia de Breij (S08) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie