Podcast
KRO-NCRV

Saskia Belleman over bijzondere rechtbank: 'En op een dag maakt hij z'n vrouw dood'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Saskia Belleman over bijzondere rechtbank: 'En op een dag maakt hij z'n vrouw dood'

In een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW is rechtbankverslaggever Saskia Belleman te gast. Ruud en Saskia praten over de meest bijzondere zaken in de rechtbank, haar fascinatie voor misdaad en waarom ze de 'twitterkoningin van Nederland' wordt genoemd.

Saskia Belleman is in 1959 geboren in Egmond aan Zee. Belleman mag dan 63 jaar oud zijn; aan pensioen denkt ze nog lang niet. Saskia was onder anderen chef van de nieuwsdienst bij het ANP en De Telegraaf. Toen er een plekje vrij kwam om verslaggever te worden, greep ze die met beide handen aan. Ze miste het enorm om zelf verhalen te maken.

'En op een dag maakt hij z'n vrouw dood'

Is misdaad de roeping van Saskia? In 30 MINUTEN RAUW vertelt ze dat ze vooral zaken waarin géén criminelen in de verdachtenbank zitten, interessant vindt. "Ze hebben wél iets crimineels gedaan, maar het zijn geen criminelen", vertelt Belleman. "Het zijn mensen die op de één of andere manier kortsluiting in hun hoofd hebben gehad, en dan toch in staat blijken te zijn om vreselijke dingen te doen, zoals mensen doodmaken, bijvoorbeeld tijdens een ruzie." Ze vertelt in de podcast over de zaak rondom oud-directeur van GelreDome. "De man had een geslaagde carrière, prachtige baan, huwelijk, twee mooie kindjes, dan denk je 'wat heeft die man nog te wensen over?'. En op een dag maakt hij z'n vrouw dood." luister verder naar 30 MINUTEN RAUW voor het verhaal over deze rechtbank.

'Peter was wel onze collega'

Verder praten Ruud en Saskia over de dood van collega Peter R. de Vries. Belleman vertelt dat ze het echt zag als een collega die wegviel. "Ik ben ervan overtuigd dat hij niet vermoord is vanwege zijn journalistieke werk, maar vanwege het feit dat hij vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in dat hele grote liquidatieproces Marengo. Maar tegelijkertijd was hij natuurlijk wel onze collega en kwamen wij hem iedere keer tegen. In de bunker, in andere rechtbanken. En wat heel veel mensen misschien niet weten, inmiddels misschien wel wat meer, is dat hij op ongelofelijk veel terreinen actief was en bijvoorbeeld contact hield met nabestaanden van slachtoffers in zaken die nooit tot een oplossing zijn gekomen. Ook daar kwam ik hem dan tegen. Als er dan uiteindelijk wel een verdachte was opgepakt en die belandde voor de rechter, wie zat er dan naast de nabestaanden om hen bij te staan? Peter R. de Vries.

Wat doet de moord op De Vries als rechtbankverslaggever zijnde met Belleman? Luister hieronder de hele aflevering van 30 MINUTEN RAUW.

#11 - 30 MINUTEN RAUW met Saskia Belleman (S08) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie