Podcast
AVROTROS

Floris Velthuis over nieuw Schavot-album in De Keiharde Pödcast

foto: Floris Velthuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Floris Velthuis over nieuw Schavot-album in De Keiharde Pödcast

Op Kronieken Uit De Nevel, het tweede album van zijn black metal-project Schavot, zingt Floris Velthuis wederom over mythen en sagen. De multi-instrumentalist vertelt over het nieuwe werk in De Keiharde Pödcast.

Als je een beetje bekend bent binnen de black metalscene, dan ken je Floris Velthuis misschien van bands als Asgrauw, Meslamtaea en Sagenland. Op vrijdag 27 januari 2023 komt het tweede album van zijn project Schavot uit. De plaat heet Kronieken Uit De Nevel en staat vol met black metal die snoeihard wordt gebracht en door de rustpuntjes en de gedragen toetsen afwisselend klinkt. De nummers van Schavot zijn gebaseerd op de vele mythen en sagen en worden door Floris in het Nederlands en ijzig scherp gezongen.

Suzanne Bosman en Mike Arntz bellen met deze multi-instrumentalist en ontdekken dat de eerste kennismaking van Floris met Iron Maiden was, maar de manier waarop hij Maiden leerde kennen is bijzonder te noemen. In het gesprek wordt verder Kronieken Uit De Nevel besproken, legt Floris uit wat de second wave of black metal betekent, waar de inspiratie van zijn teksten vandaan komt, dat Mike in de Dutch black metal even door de bomen het bos niet meer ziet, waar het machtige artwork vandaan komt én komen we erachter wat die hashtag Zwottekring nu is. Van het nieuwe album wordt het nummer Zwart Water gedraaid.

Omnium Gatherum

Luisteraar Chris Brittijn is treinmachinist. Wij storen hem op zijn werk omdat hij een mail naar dekeiharde@avrotros.nl. Chris zag online het artwork van The Redshift van de band Omnium Gatherum en besloot op basis daarvan het album aan te schaffen. Eenmaal op thuis op de draaitafel blijkt de plaat vol te staan met heerlijke melo deathmetal. Thuis blijkt Chris een heus 'metalpenthouse' op zijn zolder te hebben, waar hij zich graag samen met zijn vrouw terugtrekt om samen van metal te genieten.

Mike mocht deze week iets uit de platenkast meenemen, en dat werd een EP van de band met twee drummers en twee gitaristen, Sloper. In De Wisseltap zet Patrick Pullens een nieuwe track op één van de taps, maar welke? En welke track haalt hij eraf?

Verder hoor je in deze aflevering muziek van Rammstein en Green Lung.

#2 - Een verzoekje vanuit de trein en Floris Velthuis van Schavot (S07) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en hopelijk binnenkort weer concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie