Podcast
VPRO

Weird Hit Wonder onthult het geheim van de fake live-hit

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Weird Hit Wonder onthult het geheim van de fake live-hit

Hoe zorg je ervoor dat mensen massaal het refrein van je nummer meebrullen? In de nieuwe aflevering van Weird Hit Wonder duikt popjournalist Atze de Vrieze in een effectieve methode: de fake live-hit, waar een zingende mensenmassa gewoon in de studio bij elkaar getoverd wordt.

Niets zo lekker als een volle zaal die meebrult met een dikke hit. Maar wat nou als een liedje gloednieuw is? Dan nog willen sommige songschrijvers profiteren met de magie van een vol café, als ware het een selffulfilling prophecy. Podcast Weird Hit Wonder laat je horen hoe je met slimme studiotrucs net kunt doen alsof er een volle kroeg staat mee te zingen.

Nep kroeggeluid

"Twee van de allerbekendste live-hits van de laatste dertig jaar komen uit de koker van dezelfde man", zegt podcastmaker Atze de Vrieze. "Willem van Schijndel was in de jaren negentig niet alleen de helft van carnavalsduo De Deurzakkers, maar ook plugger en platenbaas. Hij ontdekte eerste de Hermes House Band, een studentengroep uit Rotterdam, en daarna een studentenzanger uit Tilburg met een alleraardigst liedje: Het Is Een Nacht. Willem voorzag beide van fake kroeggeluid en stond zo aan de wieg van twee absolute klassiekers."

Het is niet moeilijk om te bedenken waarom het werkt, dat fake live-geluid. Het is gezellig en uitnodigend. Als iedereen meezingt, kun jij niet achterblijven. En elke kroegbaas weet: van zingen krijg je dorst. Maar is het ook moeilijk om te maken, zo'n nep-publiek? "Dat ga ik uitproberen in het tweede deel van de aflevering. Ik ga langs bij Martijn Groeneveld van de Mailmen Studio in Utrecht om in mijn eentje een liedje te zegenen met extra gezelligheid. Een uurtje zingen, een stem als schuurpapier, maar dan heb je ook wat!"

Beluister de nieuwe aflevering van Weird Hit Wonder hieronder of check 'm in je favoriete podcastapp.

#16 - Fake live-hits - Weird Hit Wonder

Weird Hit Wonder

VPRO 3voor12 en NPO Radio 2 brengen met de podcast Weird Hit Wonder een ode aan merkwaardige hits. Aan liedjes die raar zijn, of waarvan het raar is dat het überhaupt hits waren. Liedjes die je nu niet zo snel meer op zal zetten, maar die ooit onwaarschijnlijk populair waren. In de podcast vertelt muziekjournalist Atze de Vrieze (3voor12) de vrolijke verhalen achter bijzondere hits.

Ster advertentie
Ster advertentie