Podcast
AVROTROS

Verloren Vertellingen: Nederlandse folklore in De Keiharde Pödcast

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Verloren Vertellingen: Nederlandse folklore in De Keiharde Pödcast

Suzanne Bosman en Mike Arntz bellen in De Keiharde met bassist en vocalist Ward Theunissen over een bijzonder project. Samen met Schavot, Hellevaeder en Duindwaler heeft Wards band Asgrauw namelijk de krachten gebundeld voor een splitalbum over folklore van eigen bodem.

Asgrauw en Schavot zijn twee black metal bands uit de zogenaamde Zwotte Kring en zij hebben hun krachten gebundeld met de bands Hellevaeder en Duindwaler. Samen hebben ze een splitalbum opgenomen, genaamd Verloren Vertellingen. Het idee achter het album is dat Nederland een hele rijke geschiedenis heeft. Elk dorp heeft wel zijn eigen folklore. De plaat bevat acht verhalen vertolkt door Nederlandse kunstenaars. Door op dit album zo samen de geschiedenis in te duiken, willen deze bands deze verloren verhalen overbrengen. Alle bands hebben twee nummers aangeleverd, waarin ze een lokale mythe per nummer uit hebben gewerkt.

Kruisbestuiving

Suzanne Bosman en Mike Arntz bellen met bassist en vocalist Ward Theunissen van Asgrauw over dit project. Ward legt uit hoe de basis van het album is gelegd en hoe alle bands inspraak hadden over de inhoud en het schitterende artwork in de vorm van een landkaart. Ook komt naar voren dat er qua muzikanten ook links en rechts wat kruisbestuivingen in de verschillende bands hebben plaatsgevonden. Van Asgrauw wordt het nummer Óngeneu.jd - dialect uit Groesbeek wat ‘ongenodigde gast’ betekent - gedraaid. De videoclip is van het verhaal van de band Schavot, Waart Oe. In deze clip komt het artwork, de landkaart van het album mooi naar voren:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oliver en zijn vrouw Anne-Marie zijn dol op het ontdekken van nieuwe muziek en nieuwe bands. Zo kwamen ze uit bij de inmiddels niet meer bestaande radioshow van Will Preston. Deze Will Preston bleek naast een radiopresentator ook zanger te zijn in de band Black Lakes. Nadat Oliver en Anne-Marie Black Lakes hadden gecheckt, bleek deze fantastisch te zijn. Om ze live te zien reisden ze samen af naar het Nozfest in Southampton. Oliver vertelt enthousiast over de band, de weg naar het live-optreden en hun ontmoeting met de bandleden. Van Black Lakes wordt het nummer The Divide gedraaid.

Tip en tap

Suzanne verrast Mike met een tip van de voorman van de band Porcupine Tree. Op De Wisseltap zette Jeroen van der Stouwe een nieuwe lekkere, dansbare hardcore smaak op de tap. Blackout van Turnstile staat nu op Wisseltap twee. Deze week zet Jan Willem Kommer weer een nieuwe smaak erop. Een muzikaal equivalent van zijn favoriete IPA. Maar welke haalt hij eraf?

Verder hoor je in deze aflevering muziek van Saxon en The Hu.

#12 - Naar Southampton voor Black Lakes en Ward Theunissen van Asgrauw (S08) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, special brews aan De Wisseltap, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl. Ook kun je je (audio)appjes sturen aan De Keiharde Hotline op 06 8109 3929.

Ster advertentie
Ster advertentie