Programma

Vijf redenen waarom The Bends van Radiohead zo legendarisch is

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf redenen waarom The Bends van Radiohead zo legendarisch is

Op 13 maart 1995 brengt Radiohead hun tweede studioalbum The Bends uit. Een legendarisch album en wel om deze vijf redenen.

1. Sleutelplaat

Het album The Bends is een sleutelplaat in het oeuvre van Radiohead. De voorloper, Pablo Honey, klinkt erg als britpop en grunge. Op de nieuwe plaat verrast de band met een nieuw en experimenteel geluid. The Bends is de overgang tussen Pablo Honey en de klassieker OK Computer​. Het album is de start van de samenwerking met producer Nigel Godrich, die vanaf dan elk Radiohead-album meewerkt en een belangrijke stempel drukt op de sound. En laten we eerlijk zijn: zonder de belangrijke overgangsplaat The Bends zou de klassieker OK Computer er nooit geweest zijn.

2. De albumhoes

De muziek is niet het enige dat opvalt op het tweede album van Radiohead. Vanaf dan is Stanley Donwood verantwoordelijk voor het ontwerp van de albumhoes. Hij laat zich voor de cover inspireren door het nummer 'My Iron Lung' en kiest voor de bijzondere afbeelding van pop met tepels op de verkeerde plek.

3. Het album heeft Radiohead gered

Na het eerste album Pablo Honey gaat Radiohead op tour. De tour wordt een ongekend succes en er komen zelfs meer optredens bij. Op deze overvloed van aandacht heeft de band niet gerekend, waardoor de muzikanten bijna bezwijken onder de druk van het constant presteren op het podium. Radiohead is er op dat moment ook helemaal klaar mee om twee jaar lang dezelfde nummers te spelen. De band besluit om de studio in te duiken en te gaan werken aan nieuw werk, dat later resulteert in The Bends​.

4. Legendarische studio's

De opnames van het tweede album vinden plaats in legendarische studio's. Radiohead legt de eerste hand aan het nieuwe werk in de RAK Studios in Londen. Het proces wordt wel een paar maanden uitgesteld, omdat producer John Leckie wordt weggeroepen voor een andere klus. De band maakt ook opnames in de Manor Studio in Oxfordshire en het album wordt afgerond in de Abbey Road Studios in Londen.

5. Street Spirit

Het nummer 'Street Spirit' is de laatste track op The Bends​ en onmisbaar voor het verdere succes van de band. De plaat wordt na 'Creep' de tweede hit voor Radiohead. De opnames van de videoclip vinden plaats in een woestijn net buiten Los Angeles. Er wordt uiteindelijk twee complete nachten aan het schieten van de video gewerkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Bends in de Top 2000

Maar liefst drie nummers van het album staan in de laatste editie van de Top 2000. Benieuwd op welke plekken 'High And Dry', 'Fake Plastic Tree' en 'Street Spirit (Fade Out)' staan? Je checkt het hier.

Foto omslag: albumcover The Bends

Ster advertentie
Ster advertentie