Programma

Agnetha F

  1. Nieuwschevron right
  2. Agnetha F

Agnetha F

Naam: Agnetha Fältskog
Geboortedatum: 5 april 1950
Geboorteplaats: Jönköping, Zweden.

6-jarige componiste

Al op vroege leeftijd merkt Agnetha dat ze goed is in het schrijven van nummers. Als 6-jarig meisje weet ze al haar eerste liedje te schrijven! Het nummer heet ’Två små troll’ ('Two Little Trolls').

Eerste studioalbum

Op 18-jarige leeftijd brengt ze haar eerste studioalbum uit. Het album Agnetha Fältskog werd in 1968 een groot succes! Eigenlijk zou ze met de lokale band Bengt Engharts een album uitbrengen. De studiobaas vond Agnetha echter zo goed dat hij alleen haar wilde aannemen.

Jesus Christ Superstar

In 1971 speelde ze Mary Magdalene in de Zweedse versie van de musical Jesus Christ Superstar. Het was Peter Winsnes die de rol van Jesus op zich nam. Peter is vooral bekend van de beroemde Zweedse rockband The Spotnicks.

ABBA

Haar leven veranderde in de jaren 70 enorm! In 1972 startte ze samen met haar echtgenoot Björn Ulvaeus en het koppel Benny Andersson-Anni-Frid Lyngstad de Zweedse popmuziekgroep ABBA. Het viertal wist enorm veel hits te schrijven. In 2014 stonden er maar liefst 21 nummers van de band in de lijst der lijsten! Wist je dat Agnetha ongeveer vijf jaar jonger is dan de andere drie ABBA-leden?

Jaren 80

Na haar ABBA avontuur begon ze weer druk te werken aan haar solocarrière. Begin jaren '80 scoort ze nog een aantal grote hits met o.a. 'Never Again', 'The Heat Is On', 'Wrap Your Arms Around Me' en 'I Won't Let You Go'

Met pensioen?

Agnetha is niet van plan om al met pensioen te gaan. In 2013 bracht ze op 63-jarige leeftijd nog het album A uit. De eerste single op het album is 'When You Really Loved Someone'. Hopelijk kunnen we binnenkort nieuw materiaal van haar verwachten?

Gefeliciteerd/gratulera Agnetha Fältskog!

Volg NPO Radio 2:

Ster advertentie
Ster advertentie