Programma
BNNVARA

In Nederland zit de enige cassettebandjesfabrikant van de Benelux

foto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. In Nederland zit de enige cassettebandjesfabrikant van de Benelux

In De Bandjesfabriek in het Achterhoekse Lochem zetten Thomas Baur en zijn collega's muziek op een nostalgische drager: het cassettebandje. Als enige fabrikant van de Benelux leveren zij het ene na het andere bandje af.

Naast de vinylplaat en de cd is het cassettebandje de laatste jaren ook aan een heuse opmars bezig. Dat is goed te merken bij De Bandjesfabriek van Thomas Baur: in 4,5 jaar tijd leverde hij met zijn collega's al enorme hoeveelheden bandjes af. Jesse Sprikkelman ging namens RINKELDEKINKEL langs bij de fabrikant toen het honderdduizendste cassettebandje gemaakt werd.

"Een mijlpaal", zegt Baur over dat honderdduizendste bandje. "Ik weet nog dat we de eerste maakten, sindsdien is er een hoop gebeurd." Bovendien verwacht hij dat het niet nog eens 4,5 jaar zal duren voordat hij er nog eens honderdduizend gemaakt heeft. "Als de groei op deze manier doorzet, dan gaat dat wel eerder gebeuren", denkt de eigenaar, die zag hoe artiesten als Danny Vera en Blaudzun het cassettebandje de afgelopen jaren omarmden. "Als zij blijven komen, hoeven wij ons niet te vervelen."

Nostalgische eenvoud

Maar wat is precies de charme van zo'n ouderwets bandje? "De eenvoud", geeft Baur aan. "Het is natuurlijk een product van meer dan vijftig jaar oud, maar het werkt gewoon nog zoals de uitvinder het bedoeld heeft. En dat is het leuke eraan: cassettebandjes functioneren heel goed, net zoals een vinylplaat dat gewoon doet."

Beluister het volledige gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

RINKELDEKINKEL

De weekend-ochtendshow van Jeroen van Inkel. Met oude vertrouwde items zoals het kledingadvies en de RINKELSCOPEN, maar ook nieuwe elementen. Je hoort RINKELDEKINKEL in het weekend tussen 07:00 en 10:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie