Programma

Hoe 'Firestarter' van The Prodigy ontstond

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'Firestarter' van The Prodigy ontstond

'Firestarter' is de eerste single van het derde album van de band The Prodigy. De plaat zorgt voor internationale bekendheid.

Het is de eerste single van The Prodigy met Keith Flint op zang, want hij was oorspronkelijk één van de dansers van de band.

Instrumentaal?

Liam Howlett, oftewel 'Master H', schrijft 'Firestarter' als instrumentaal nummer, maar tot zijn verbazing wil Flint graag vocalen toevoegen. Liam Howlett vertelt aan Q-magazine in maart 2008: "Ik was begonnen met het albumThe Fat Of The Land en ik had het eerste nummer gemaakt, een instrumentale 'Firestarter'. Keith komt binnen en zegt: 'Als ik ooit songteksten ga schrijven, ga ik het op deze melodie doen'." Dit was niet de eerste keer dat Flint enthousiasme had getoond als zanger voor de band. "Het was zo belachelijk, omdat mijn Engels niet mijn sterke punt is", vertelt Flint aan NME. "Dus ik eindig met dit rare accent: 'Oh ik ben een muckspreaderrrrr, gedraaide muckspreaderrrr.' Maar het klonk nogal... dreigend."

Wakker maken

De gitaarriff wordt uiteindelijk gesampled van 'S.O.S.' van The Breeders. Het refrein 'Hey, Hey, Hey' wordt geleend van 'Close (To The Edit)' van The Art Of Noise. Flint legt aan Melody Maker uit dat het rave rock-volkslied niets te maken heeft met letterlijk beginnende branden, maar ging over optreden voor 5000 mensen en hen in een razernij brengen: "Ik wil mensen iets geven dat ze zich zullen herinneren: BOOM! Ik geef niet om een mooie profielfoto. Ik wil mensen wakker maken. 'Firestarter' gaat over mensen wakker maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Angstaanjagende clip'

De clip voor het nummer wordt opgenomen in een tunnel op het niet meer gebruikte Aldwych-station in Londen en laat Keith Flint zien met een T-shirt met Amerikaanse vlag en een kapsel van Mohican dat er erg dreigend uitziet. "De video was zwart en wit, omdat we een video van 100.000 pond hebben gemaakt en we hadden deze vastgelegd en we hadden nog 20.000 pond over. Ons label XL werd gek", aldus Keith Flint in een interview met Q Magazine. De angstaanjagende video wordt door de brandweer aangezien als aansporing tot brandstichting. De roddelbladen bekritiseren ook de clip, want het zou jonge kinderen bang maken.

Bekijk hieronder de making of van de videoclip:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie