Programma

Limburgers hebben eigen taalsysteem

  1. Nieuwschevron right
  2. Limburgers hebben eigen taalsysteem

Wat blijkt nou? Limburgers zingen als ze praten!

Verschillende melodieën

De stijging en daling van toon is essentieel, want in het Limburgs hangt de betekenis van woorden en zinnen af van verschillen in toonhoogte. Ekdom praat hierover met taalkundige Stefanie Ramachers: "Wij kunnen woorden met verschillende melodieën uitspreken, waardoor ze een andere betekenis krijgen."

Graaf

Denk bijvoorbeeld aan het woord 'graaf'. In het Nederlands is het een adellijk persoon. Dit is ook het geval in Limburg, maar alleen als de 'aa' wordt uitgesproken van hoog naar laag. Wordt het woord van laag naar hoog uitgesproken dan betekent hetzelfde woord 'graf'.

Onderzoek

Ramachers heeft onderzoek gedaan naar het waarnemen en begrijpen van deze toonhoogteverschillen in het Limburgs. "Ik heb onderzocht of kinderen die met een Limburgs dialect opgroeien hoe en of ze dit leren en of ze verschillen met Nederlanders." Wat zijn haar bevindingen? "Kindjes verschillen niet qua gevoeligheid voor die woordmelodieverschillen", legt Ramachers uit. "Volwassen Limburgers zijn echter wel gevoeliger voor het waarnemen van hele subtiele toonhoogteverschillen binnen woorden. Dit komt dus doordat ze dit dagelijks structureel doen."

Limburgers hebben eigen taalsysteem. Door toonhoogte verandert de betekenis van woorden!?

Ekdom in de Ochtend
Dj: Gerard Ekdom
Ma t/m vri: 06.00 - 09.00 uur

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie