Programma
BNNVARA

Oud-wielrenner Rini Wagtmans: 'Er komt eindelijk een Wielermuseum'

foto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-wielrenner Rini Wagtmans: 'Er komt eindelijk een Wielermuseum'

Hij werd met zijn herkenbare witte kuif ook wel 'de witte bles' genoemd en stond in de jaren '70 bekend als de beste afdaler van het peloton. Ook op 76-jarige leeftijd is oud-wielrenner Rini Wagtmans niet vies van een onverwachte wending, want over een paar weken vertrekt hij definitief naar Amerika voor de liefde. In Spijkers met Koppen vertelt Rini over zijn liefdesavontuur en de bijzondere plek waar hij zijn 170 dozen aan wielermemorabilia gaat achterlaten.

Het is bijna zover. Over een paar weken vertrekt Rini Wagtmans definitief naar Florida om de rest van zijn leven bij zijn vriendin Vera te zijn. "Een man alleen is niks. Als je ouder wordt, dan krijg je gebreken. Daar moet je mee leren leven. Ik wil wel graag oud worden, maar wel op een manier dat niemand er last van krijgt. Als ik dan naar Florida ga en ik vind daar iemand waar ik mee samen kan leven en waar ik een goede klik mee heb. Dat kan een mens niet beter wensen volgens mij", zegt de oud-wielrenner.

Een nationaal wielermuseum

Alleen een koffer en urn gaan mee in het vliegtuig naar the promised land. De rest, zo’n 170 dozen aan wielrenspullen, laat hij achter. Gelukkig heeft Rini eindelijk een plek gevonden. Sinds 1986 strijdt hij voor een nationaal wielermuseum en daar zijn nu eindelijk plannen voor gemaakt.

Na berichten in de media waarin Rini mogelijk zijn spullen weg te moet gooien, werd 'de witte bles' opgebeld door iemand die zei dat hij hem ging helpen. "Het is één van de directeuren van een heel groot bedrijf en dat wordt deze week bekend gemaakt. Een bedrijf met de capaciteiten en kennis om sporters te helpen om uiteindelijk tot een wielermuseum te komen. We zijn er heel erg blij mee", vertelt Rini met een lach.

In het museum komen trofeeën, fietsen, oude bidons en andere spullen van de meest iconische wielrenners uit de Nederlandse wielersport te staan. "Dat is de bedoeling. Dat het een algehele wielergeschiedenis wordt", vertelt Rini. De oud-wielrenner gaat in oktober definitief naar Florida en hoeft dus alleen nog maar een koffer en urn mee te nemen.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie