NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter Sebastian van Cockney Rebel

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter Sebastian van Cockney Rebel

In het najaar van 1973 brengt Cockney Rebel hun debuutsingle Sebastian uit, onder leiding van Steve Harley. Het nummer, afkomstig van het album The Human Menagerie, wordt geprezen om zijn
betoverende melodieën en poëtische teksten. We herinneren het muzikale erfgoed van Steve Harley, die op 73-jarige leeftijd is overleden, door terug te blikken op het verhaal achter Sebastian.

Steve Harley is bekend als zanger en medeoprichter van de Britse popgroep Cockney Rebel. Voordat hij succes heeft met de band, speelt Harley op straat. Hij laat zijn muziek horen in de metrostations van Londen, waaronder het nummer Sebastian. Maar helaas wordt hij er niet bepaald rijk van: "Mijn gitaarkoffer was altijd leeg. Niemand wil mij geld geven. Ze wilden traditionele folkmuziek horen", vertelt de zanger in de documentaire Sebastian Busking.

Van metrostation naar studio

Gelukkig komt succes toch zijn kant op. Producer Neil Harrison regelt namelijk een studio en Harley neemt samen met een 40-delig orkest en een 24-delig koor het nummer Sebastian op. "Ik herinner me dat ik tranen in mijn ogen kreeg. Ik was net 22 jaar oud en stond 6 maanden daarvoor nog in de metrostations. Normaal stond ik alleen met een akoestische gitaar in een metrostation en ineens stond ik met een orkest en een koor in een studio. Ze maakten het zo mooi. Dit had een krachtig effect op mij", vertelt Harley. Ondanks dat de band oorspronkelijk uit Engeland komt, wordt het daar geen hit. Wel waait het nummer over naar de Nederlandse hitlijsten waar het 11 weken in de Top 40 staat.

‘Het smaakt gewoon goed’

Maar wat betekent het nummer Sebastian nou precies? Dit is iets wat niemand weet, zelfs Steve Harley niet. Hij zegt: "Het is net zoals bij de meeste poëzie, het is een mooi woord. Het smaakt gewoon goed." Terwijl hij het nummer schrijft, is hij onder invloed van LSD. De zanger vertelt later hoe dit hem beïnvloedt: "LSD creëert zoveel ongelukken en zoveel beelden, zoveel krankzinnigheid en chaos en daarnaast zoveel rust als je geluk had."

Check hieronder de korte documentaire:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sebastian in de NPO Radio 2 Top 2000

Cockney Rebel staat in 2023 twee keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Sebastian staat op plek 935. Zie hier de statistieken van het nummer.

Ster advertentie
Ster advertentie