Programma

Het verhaal achter 'Sebastian' van Cockney Rebel

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Sebastian' van Cockney Rebel

Op 27 februari viert Steve Harley zijn 68e verjaardag. We vieren deze dag door terug te kijken naar het verhaal achter ‘Sebastian’ van Cockney Rebel.

Een lege gitaarkoffer

Steve Harley is bekend als zanger en medeoprichter van de Britse popgroep Cockney Rebel. Voor zijn succes met de band speelt Harley echter nog op straat. Hij laat zijn muziek horen in de metrostations in Londen, waaronder het ‘Sebastian’. Helaas wordt hij er niet bepaald rijk van: "Mijn gitaarkoffer was altijd leeg. Niemand wilde mij geld geven. Ze wilden traditionele folkmuziek horen."

Tranen in de ogen

Gelukkig komt succes toch zijn kant op. Producer Neil Harrison regelt namelijk een studio en Harley neemt samen met een 40-delig orkest en een 24-delig koor het nummer 'Sebastian' op. “Ik kan me herinneren dat ik tranen in mijn ogen kreeg. Ik was net 22 jaar en stond 6 maanden daarvoor in de metrostations. Eerst stond ik alleen met een akoestische gitaar in een metrostation en ineens stond ik met een orkest en een koor in een studio. Ze maakten het zo mooi. Dit had een krachtig effect op mij", vertelt Harley in een documentaire.

Poëzie

Maar wat betekent het nummer ‘Sebastian’ nou precies? Dit is iets wat niemand weet, zelfs Steve Harley niet. Hij zegt: “Het is net zoals bij de meeste poëzie, het is een mooi woord. Het smaakt gewoon goed." Toen hij het nummer schreef was hij niet ver weg van trippen Hij gebruikte LSD en vertelt wat dit met hem deed: “LSD creëerde zoveel ongelukken en zoveel beelden, zoveel krankzinnigheid en chaos en daarnaast zoveel rust als je geluk had.”

Check de documentaire

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hit in Nederland en België

Het nummer ‘Sebastian’ van Cockney Rebel is uitgebracht in 1973 en komt van het album The Human Menagerie. Ondanks dat de band oorspronkelijk uit Engeland komt is het daar geen hit geworden. Wel is het nummer overgewaaid naar de Nederlandse en Belgische hitlijsten. ‘Sebastian’ van Cockney Rebel staat op nummer 784 in de Top 2000.

Check hier 'Sebastian':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie