Programma
PowNed

Desiree vertelt over de unieke stijl van Miles Davis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Desiree vertelt over de unieke stijl van Miles Davis

De in 1991 overleden Miles Davis is een van de meest invloedrijke jazzmuzikanten uit de geschiedenis. Desiree eert hem in haar programma DagNacht.

Miles wordt geboren op 26 mei 1926 in Alton, Illinois en groeit op in een normaal gezin. Zijn vader is is tandarts en zijn moeder muzieklerares. Miles eerste aanraking met muziek is op 13-jarige leeftijd, want zijn vader geeft hem dan zijn eerste muziekinstrument: de trompet. "Al wil zijn moeder liever dat hij viool gaat spelen", vertelt Desiree.

Miles raakt helemaal verzot op de trompet en vertrekt op 18-jarige leeftijd naar New York om meer te leren over de muziek. Nadat hij in de band van een vriend heeft gespeeld richt hij zijn eigen band op, Miles Davis Nonet. "Met als doel: muziek nabootsen dat lijkt op de menselijke stem door de noten zorgvuldig te arrangeren", aldus Desiree. De eerste paar jaar is de band niet heel succesvol, maar daar komt verandering in zodra ze het album Birth Of The Cool uitbrengen.

Unieke stijl

In de jaren vijftig krijgt Miles echter met tegenslag te maken. Hij raakt verslaafd aan heroïne en het lijkt erop dat het ook gelijk het einde van zijn carrière kan betekenen. Gelukkig weet Miles af te kicken en werkt hij aan zijn comeback. Met succes, want hij creëert een nieuwe eigen stijl. De stijl van Davis is herkenbaar en origineel. Op een deel van zijn opnames gebruikt Davis een harmon mute, een type demper waarmee hij het typische timbre creëert dat tijdens de rest van zijn carrière direct met hem geassocieerd bleef worden. Ook zijn klank en speelstijl zonder de mute is herkenbaar, onder meer door de typische afbuigingen aan het begin of eind van de tonen en de ingehouden lyrische speelstijl met lange stiltes tussen de melodische frasen.

De jaren daarna wisselen succes en tegenslag elkaar af. Hij verkoopt in de jaren zestig veel platen, maar hij raakt ook helaas weer verslaafd aan drugs. Eind 1975 trekt hij zich terug uit de muziek, maar in de jaren tachtig maakt hij weer een comeback. Hij gaat meer richting de pop en speelt onder meer Time After Time en Human Nature. Op 28 september 1991 overlijdt Miles Davis op 65-jarige leeftijd aan een longontsteking ten gevolge van een zware beroerte.

Ode aan een Dode: Miles Davis

NPO Radio 2 Soul & Jazz

Kun je geen genoeg krijgen van alle sixties soul, seventies disco, eighties swingbeat, nineties R&B en jazz van alle tijden? Dan kun je 24 uur per dag non-stop luisteren naar het kanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz. Van Aretha Franklin tot Anderson .Paak en van Chic tot Ruben Hein: ze komen allemaal voorbij!

DagNacht

Je hoort DagNacht iedere dinsdag tot en met vrijdag tussen 03.00 en 06.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie