Programma

‘Redemption Song’ wordt Bob Marleys nalatenschap

  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Redemption Song’ wordt Bob Marleys nalatenschap

75 jaar geleden wordt Jamaicaans reggae-artiest Bob Marley geboren. 'Redemption Song' is het laatste nummer dat de zanger uitbrengt voor hij overlijdt aan de gevolgen van kanker.

Akoestische klanken

‘Redemption Song’ is het afsluitende nummer van Marleys laatste album Uprising. Tevens het allerlaatste lied dat hij in 1980 uitbrengt voordat hij een jaar later overlijdt. Vergeleken met voorgaande reggae nummers, wijkt ‘Redemption Song’ enorm af van zijn gebruikelijke stijl. Hij benut namelijk louter een akoestische gitaar en neemt de plaat geheel solo op. Het wordt als één van Marleys beste werken ooit gezien. Rolling Stone plaatst het op nummer 66 van The 500 Greatest Songs of All Time.

‘Bevrijd jezelf’

Zonder de buitenwereld te betrekken in zijn lijden, kent Marley pijn en probeert hij zo goed mogelijk om te gaan met zijn naderende dood. Hij was ernstig ziek tijdens de opnamen van Uprising. Het is één van Marleys meest religieuze albums. Meerdere nummers waaronder 'Redemption Song' gaan over zijn geloof. Een deel van de tekst is gebaseerd op de speech uit 1937: ‘The Work That Has Been Done’ van de Jamaicaanse activist Marcus Garvey. Hij is voorvechter van de Pan-Afrikaanse gedachte. Het nummer spoort aan om “jezelf te bevrijden van geestelijke slavernij”, wat letterlijk afkomstig is uit Garveys speech.

Bekijk hieronder een live-versie van 'Redemption Song':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe videoclip

Om het leven van Marley in eer te houden, komt dochter Cadella Marley met een wel heel creatieve manier om zijn 75e verjaardag te vieren. In samenwerking met de Franse artiesten Octave Marsal en Theo De Gueltzl, produceert zij een nieuwe videoclip voor ‘Redemption Song’. Deze clip is op 5 februari, een dag voor haar vaders geboortedag, uitgebracht. Het nummer komt tot leven door het gebruik van 2747 originele tekeningen. Cadella is trots op het eindresultaat. “Ik krijg nog altijd kippenvel als ik de video bekijk”, vertelt Cadella tegen Billboard. De video is één van meerdere projecten waar Cadella en haar team mee bezig zijn om haar vader in eer te houden.

Bekijk hieronder de videoclip die Cadella voor haar vader produceerde:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

‘Redemption Song’ staat al sinds 2012 in de Top 2000. In 2019 belandt het nummer op plek 369.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie