Programma

Filemon Wesselink: 'Complotdenkers niet als wappie wegzetten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Filemon Wesselink: 'Complotdenkers niet als wappie wegzetten'

In zijn nieuwe programma Filemon En De Complotten gaat presentator Filemon Wesselink in gesprek met complotdenkers en komt zodoende tot nieuwe inzichten. Dat vertelt hij bij Gijs 2.0.

In het verleden was het nog maar een klein groepje mensen dat er complottheorieën op nahield en voor ongemakkelijke momenten zorgde op verjaardagen. Mede dankzij de coronapandemie is complotdenken in 2020 uitgegroeid tot een fenomeen met een groot draagvlak, ook bij politici en BN’ers. Filemon Wesselink wilde complotdenkers leren begrijpen en ging de dialoog met ze aan.

Onbetrouwbaar en niet transparant

Volgens Wesselink liggen vooral wantrouwen en onwetendheid aan complottheorieën ten grondslag. “Het zijn mensen die de overheid net vertrouwen of niet transparant vinden”, licht Wesselink toe. “Kijk maar naar de EU; als jij gaat stemmen voor de Europese verkiezingen, heb je dan het idee dat je invloed uitoefent?”

Toeslagenaffaire

Daarnaast zijn teleurstellingen of grove fouten uit het verleden ook een motivatie om media of overheidsinstanties met argusogen te bekijken. Wesselink noemt de toeslagenaffaire als voorbeeld. “Gaan die mensen ooit nog vertrouwen hebben in de overheid? Zij denken misschien: ‘De overheid is er om me te naaien.’ Grote kans dat je dan denkt dat de wereld tegen je is.”

Radicaliseren

Het is wel belangrijk om altijd het gesprek te blijven voeren, juist als je het niet eens bent met een complotdenker, vindt Wesselink. “Je leert van mensen als je je openstelt. Voor mij is er geen groot verschil of je in God gelooft, een complot of karma. Geloof is iets dat je niet per se met bewijs kan aantonen. Als mensen ergens in geloven, kun je ze niet overtuigen, maar als je ze als wappie neerzet, kunnen ze radicaliseren.”

Is Filemon zelf gaan geloven in een van de complottheorieën die hij hoorde?

Terugkijken

Filemon En De Complotten is elke maandagavond om 21.30u te zien op NPO 3. Eerste uitzending gemist? Bekijk ‘m hier terug.

Meer weten over complottheorieën? Check deze story van NPO Kennis.

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie