Programma

Ode aan B.B. King

  1. Nieuwschevron right
  2. Ode aan B.B. King

Vandaag wordt blueslegende B.B. King begraven in Las Vegas, de legendarische zanger overleed vorige week donderdag op 89-jarige leeftijd.

Muzikale loopbaan

De zanger was een groot inspiratiebron voor veel muzikanten. Hij wordt zelfs gezien als één van de grootste bluesartiesten. Maar hij was ook een bijzondere man met een unieke persoonlijkheid. Zijn muzikale loopbaan in tien geweldige foto's:

Geboren op een plantage

BB King jong.jpg

B.B. King, oftewel Riley Ben King werd geboren op een plantage in Itta Bena, Mississippi. Hij moest hard werken en kreeg daar weinig geld voor terug. De jonge B.B. King speelde muziek op straat om wat extra dubbeltjes te verdienen, maar vooral omdat hij het met zoveel plezier deed.

Live op de radio

BB King jeugd.jpg

In 1947 lift hij naar Memphis, de plek waar alle belangrijke muzikanten uit het Zuiden zich aangetrokken tot voelde. Daar mocht hij zijn muziek live laten horen op het radiostation van Memphis WDIA.

Zijn vriendelijkheid
BB King het goede doel.jpg

Collega's herinneren hem als een uiterst vriendelijke man. Op deze foto zamelt hij geld in voor betere gezondheidszorg voor zwangeren en baby's.

B.B. en Elvis Presley

BB en Elvis.jpg

Daarna gaat het hard met de muzikant. Deze foto werd gemaakt op 7 december 1956 tijdens een fund-raiser. Ondanks dat zijn platenlabel hem geen toestemming gaf om op te treden, kwam Elvis langs voor het goede doel en zijn collega-muzikant. De twee iconen zorgde voor heel wat sensatie die dag.

B.B. en Mick Jagger

BB en Mick Jagger.jpg

B.B. King backstage met Mick Jagger bij Madison Square Garden in 1969.

B.B. King en Joni Mitchell

BB King en Joni.jpg

B.B. King was geliefd bij veel collega's, zo ook bij Joni Mitchell.

Drie legendes

B.B King en andere legendes.jpg

Drie legendes op een rij: B.B. King, Albert King, en Bobby 'Blue' Bland.

Wereldwijd succes

BB King in Japan.jpg

Hitsingles in onder andere Amerika en Japan. De zanger is wereldwijd succesvol.

B.B. King en Eric Clapton

BB King en Eric Clapton.jpg

In 2000 brengen B.B. King en Eric Clapton hun blues-album Riding With The King uit. Eric Clapton was een goede vriend van King. Op zijn Facebookpagina deelde hij een filmpje waarin hij zijn waardevolle vriend bedankte voor zijn muziek.

Muzikale erfenis

B.B Oud.jpg

Op donderdag 14 mei komt de blueslegende te overlijden. Hij is 89 geworden en laat een onvergetelijke muzikale erfenis achter. De muzikant die op een plantage werd geboren en voor een 'dupppie' muziek maakte beïnvloedde ontelbare musici.

Ster advertentie
Ster advertentie