Naar homepage
Programma

Jeroen krijgt tips voor afvalscheiding

  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen krijgt tips voor afvalscheiding

We willen allemaal wel afval scheiden, maar we vinden het vaak lastig. Wyke Potjer geeft tips bij Jeroen Kijk in de Vegte in de uitzending.

Plastic, GFT, papier of toch rest?

Naar aanleiding van Global Recycling Day belt Jeroen met recycling-expert Wyke van hetkanwel.nl over afvalscheiding. Uit onderzoek blijkt dat we wel willen scheiden, maar dat dit nog vaak misgaat. We weten niet precies wat waar thuishoort tijdens het scheiden en gaan op die manier vaak snel de fout in. Hoe kunnen we dit makkelijker, leuker en duidelijker maken? Wyke licht de pijnpunten toe en hoe deze op te lossen zijn.

Autostoelvulling en vloerbedekking

Wyke begint meteen met de meest gemaakte fout wat betreft afvalscheiding: "Mensen zeggen vaak: 'Ik ga helemaal niet recyclen, want mijn afval wordt toch op een grote hoop gegooid en daar wordt toch niks mee gedaan.' Maar dit klopt niet, daar wordt wel degelijk iets mee gedaan! Glas en papier wordt goed gerecycled, maar textiel nog niet."

'Wat doe jij met kleding en textiel die kapot en versleten is?', vraagt Wyke aan Jeroen. "Dat gaat gewoon de rest in", zegt Jeroen. "Dat is dus echt zonde, want alles wat versleten is aan textiel mag in de textielcontainers. Het wordt gesorteerd op draagbaarheid en recycling. De gerecyclede kleding kan weer eindigen in de vulling van jouw autostoel of gebruikt worden voor vloerbedekking", aldus Wyke.

Kan bioplastic eigenlijk wel bij het plastic en waarom horen pizza- en taartdozen niet bij het papier thuis? De antwoorden vind je in het volgende fragment:

Wout2day

Je hoort Wout2Day van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie