Programma

Worden dieren ook ongesteld?

  1. Nieuwschevron right
  2. Worden dieren ook ongesteld?

Dit is een vraag die waarschijnlijk niet veel mensen zich vaak afvragen, maar daarom des te interessanter: worden dieren ongesteld? Bureau De Wilt zocht het voor je uit.

Sanne en Emmely doken er vól in en kwamen terecht bij gedragsbioloog Patrick van Veen. Hij weet alles van apen en hun gedrag en heeft dus vast en zeker een antwoord op de opvallende vraag: worden dieren ongesteld? "Ja, zoogdieren worden ongesteld, al is de cyclus niet altijd hetzelfde als bij mensen. Sommige dieren worden namelijk in een bepaald seizoen vruchtbaar, en dus ook ongesteld. Ook is het 'vloeien' zoals we dat bij mensen kennen bij de meeste zoogdieren écht een stuk minder", aldus Van Veen.

Chimpansees

De meeste overeenkomsten met de mens hebben toch de mensapen, bijvoorbeeld chimpansees: "Die worden net als mensen elke maand vruchtbaar, en dus ook elke maand ongesteld. Daar zie je ook altijd wel iets van bloedverlies. Maar de hoeveelheden dat er een tampon en maandverband nodig is, dat zien we in de dierenwereld relatief weinig."

Aap met een slecht humeur

Emmely is dan toch wel erg benieuwd of de apen dan ook last van een slecht humeur krijgen. "Nu moet ik als man heel erg oppassen wat ik nu zeg, maar ook chimpanseevrouwen kunnen soms tijdens de ongesteldheid wat meer chagrijnig zijn. Ze hebben er ook vaak wel last van. Ik heb uit ervaring weleens geleerd dat je beter geen leuke onderzoekjes of spelletjes kunt doen met een chimpanseevrouw die ongesteld is", legt de gedragsbioloog uit. Emmely: "Want dan worden er bananen naar je hoofd gegooid?" "Als het bananen zouden zijn dan was ik er niet zo bang voor geweest", lacht Patrick van Veen.

Honden en katten

De meeste mensen zullen niet dagelijks met mensapen in contact komen. Daarom is het ook wel interessant om te weten hoe dit zit bij onze huisdieren. Honden worden bijvoorbeeld loops, al zou dat makkelijk verward kunnen worden met ongesteldheid. "Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Tijdens de eisprong gaat een hond een beetje bloeden, dus dat is juist de periode dat ze interessant zijn voor de mannetjeshonden. Daarna komt een week dat ze ongesteld worden, maar dat is veel minder zichtbaar, daarbij verliezen ze nauwelijks bloed", aldus Van Veen.

Patrick van Veen vertelt verder nog of de anticonceptiepil ook op chimpansees zou werken. Beluister hieronder:

Worden (zoog)dieren ongesteld?

Bureau De Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.


Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie