Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Ilse DeLange

foto: Bullet-Ray van Olphen
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Ilse DeLange

In De Gouden Strot eert Emmely de beste, meest unieke en opvallende zangers en zangeressen. Deze week zet ze in de spotlight: het Nederlandse equivalent van een American Sweetheart, Ilse DeLange.

Ilse Annoeska de Lange ziet het levenslicht in 1977 in Almelo. Ze ontwikkelt op 10-jarige leeftijd een enorme liefde voor countrymuziek. Tijdens een optreden op het Dutch Music Country gala, valt ze op bij iemand van Warner Brothers Nashville die haar een platencontract aanbiedt. Ilse vliegt naar Nashville, het hart van de countrymuziek waar ze haar debuutalbum World Of Hurt opneemt. De plaat wordt geproduceerd door Barry Beckett, die eerder samenwerkte met muzikale grootheden als Bob Dylan, Paul Simon, Rod Stewart en Dire Straits.

De zingende schoenenverkoopster uit Almelo

"Op een gegeven moment ben je op de juiste plek, met de juiste mensen en dan begint het allemaal te rollen", zegt de dan 20-jarige DeLange als ze aanschuift bij tv-programma van Paul de Leeuw. Als de zingende schoenenverkoopster uit Almelo – "Ik werk nog een beetje bij" - haar nummers When We Don’t en Just Like The Moon en ten gehore brengt, valt het Nederlandse publiek als een blok voor haar:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het album wordt vervroegd uitgebracht, haar baan in de schoenenwinkel is al snel opgezegd en sindsdien is Ilse van onschatbare waarde voor het Nederlandse muzieklandschap, zowel met haar eigen muziek als haar oog voor talent.

Artiest en zakenvrouw

De zangeres is bekend als coach bij The Voice of Holland en draagt in 2019 Duncan Laurence voor bij de selectiecommissie van het Eurovisie Songfestival. Ze regisseert zijn optreden in Israël en schrijft het camera- en lichtplan, wat resulteert in de eerste Nederlandse overwinning in 44 jaar. En Duncan Laurence wordt verbonden aan Ilse's platenlabel, Spark Records.

Kortom, Ilse DeLange is niet alleen een fantastische artiest, maar ook een zakenvrouw die moeiteloos tussen haar Twentse roots en vlekkeloze Amerikaanse sound schakelt.

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie