Programma

Bijna weggegooide hit

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna weggegooide hit

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid verdwenen of zelfs nooit opgenomen. 'Fire' van Bruce Springsteen en The Pointer Sisters is er zo eentje.

Demo kwam te laat aan

Maar het liedje was helemaal niet bedoeld voor The Pointer Sisters. Bruce Springsteen schreef het nadat hij zijn idool Elvis Presley in 1977 zag optreden. Hij stuurde een demo op naar Presley, maar hij overleed op 16 augustus van dat jaar, zonder het ooit gehoord te hebben.

Past niet bij het thema

Na het overlijden van The King besloot Springsteen zelf een studioversie van 'Fire' te maken. Hij vond het echter niet passen bij het thema van zijn album Darkness On The Edge Of Town. Dus, zoals met veel meer liedjes uit die periode, bood hij het aan andere artiesten aan.

Cadeautje van The Boss

Springsteen gaf 'Fire' cadeau aan het rockabillyduo Robert Gordon en Link Wray en speelde zelf piano op die opname. Dit was de eerste uitgebrachte uitvoering van het liedje, in maart 1978, maar ondanks een prominente vermelding van Springsteen op de hoes, flopte de single.

Omgedraaid

Shakin' Stevens was bijna de eerste die een hit had met 'Fire'. Hij baseerde zijn versie op die van Robert Gordon en Link Wray. Het eindigde uiteindelijk op de B-kant van de Jody Reynolds-cover 'Endless Sleep', maar in Nederland werd 'Fire' tot A-kant gepromoveerd. Ook die single flopte.

Enige nummer 1-hit

De eerste hitversie van 'Fire' verscheen eind 1978, als eerste single van het Pointer Sisters-album Energy. Het was de enige nummer 1-hit voor The Pointers Sisters in Nederland en één van de twee nummer 2-noteringen voor de groep in de VS ('Slow Hand' uit 1981 was de andere).

Liveversie

Springsteen bracht begin 1987 een liveversie op single uit, afkomstig van zijn elpeebox Live/1975-85. De studioversie uit 1978 werd 32 jaar na dato bewerkt voor een heruitgave van het album Darkness On The Edge Of Town, met meer opnames uit die periode.

Nederlandse vertalingen

Het liedje dat Elvis Presley nooit hoorde, is uitgegroeid tot een popklassieker. Zo nam Anita Meyer het in 1988 op voor een live-cd en Sylvia Millecam had in 1992 zelfs een top 20-hit met een Nederlandse vertaling ('Brand'). De eerste Nederlandse versie ('Vrijen') stamt al uit 1979, van de Gentse groep Jawadde.

Ster advertentie
Ster advertentie