Programma

Raymond van het Groenewoud over 'Meisjes': 'De echte doorbraak'

  1. Nieuwschevron right
  2. Raymond van het Groenewoud over 'Meisjes': 'De echte doorbraak'

In 2019 vertelt Raymond van het Groenewoud over zijn nummer 'Meisjes' in een reportage van Top 2000 a gogo.

"Meisjes' is voor mij heel belangrijk. Dat was de echte doorbraak", vertelt de Belgische zanger. "Het was rock hè. Het was toch een fenomeen dat het in het Nederlands was." Van het Groenewoud brengt het nummer in 1977 uit en zet het op het album Nooit Meer Drinken. "Ik zie mij als erfgenaam van Chuck Berry. Het is vooral muzikaal en qua feel dat ik iets wilde bereiken en dat is met 'Meisjes' gebeurd", vertelt de zanger.

Zin uit het nummer gehaald

Het nummer is een half-ironische ode aan het vrouwelijk geslacht. Van het Groenewoud had verwacht dat het nummer ook een hit zou worden in Nederland en daar had hij gelijk in. Toch wilde KRO en NCRV destijds niet het nummer draaien vanwege de tekst: "Meisjes, ze komen zelden klaar, meneer". Deze zin is uiteindelijk uit het lied gehaald. "Het was al zo lang ervaren als provocatief dat je dat dan weer beu wordt. En toen dacht ik: 'Je bent er nooit mee klaar'. Het is niet dat ik correct wil zijn", vertelt de zanger.

'Nog nooit meegemaakt'

De Belgische zanger weet zich nog goed een optreden te herinneren op een jongensschool. "We hadden nog maar twee regels gezongen en toen ontstond er een enorm gejoel. Dat had ik nog niet meegemaakt. Het was een soort hormoniale werking voor jongens en het was ook eventjes allemaal waar. Het onbereikbare meisje maakte je kapot en zo zot."

Tijden zijn veranderd, maar toch is er volgens de zanger altijd iets hetzelfde gebleven. Luister hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie