Programma

Kun je verslaafd raken aan nicotinepleisters?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je verslaafd raken aan nicotinepleisters?

Stoptober is weer begonnen. Veel mensen zullen vanaf 1 oktober proberen 28 dagen lang te stoppen met roken. Ben jij een van deze stoppers? Beluister dan dit fragment van Bureau Kijk in de Vegte.

Petra had voor Bureau Kijk in de Vegte namelijk een hele interessante vraag met betrekking tot roken, namelijk 'kun je als niet-roker verslaafd raken aan nicotinepleisters?' Jeroen belt met verslavingsarts Robert van der Graaf.

Nicotinepleisters

Robert van der Graaf zet zich in voor een rookvrije generatie en weet hier dus het fijne van. "Een nicotinepleister vervangt eigenlijk de toediening van nicotine die je normaal via een sigaret, of tegenwoordig via een e-sigaret op een hele snelle manier binnenkrijgt. Door een pleister op je huid te plakken, krijg je een hele geleidelijke toediening van nicotine. Dat gaat dus op een andere manier dan met roken."

Verslaafd aan pleisters?

Ook op de vraag van Petra heeft Robert een duidelijk antwoord. Een tipje van de sluier: het vervangt helaas niet de kick die rokers van een sigaret krijgen. Een verslaving is namelijk niet alleen verslavend door de nicotine! Ben je benieuwd naar het volledige antwoord? Beluister het fragment dan hieronder:

Kun je verslaafd raken aan nicotine pleisters?

Zoek hulp!

Ook geeft hij nog een tip om van het roken af te komen. "Ga naar je huisarts en geef aan dat je wil stoppen. Vraag ook hulp bij familie en vrienden. Daarna kun je stap voor stap toewerken naar een rookvrij leven", aldus de verslavingsarts.

Bureau Kijk in de Vegte

Je hoort Bureau Kijk in de Vegte met Jeroen en Sanne iedere zondagmiddag tussen 12:00 uur en 14:00 uur op NPO Radio 2.

Afbeelding omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie