Programma

De nacht dat Amy Winehouse naar Paradiso kwam

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De nacht dat Amy Winehouse naar Paradiso kwam

Vaak trad ze niet op in Nederland, maar één van de optredens die Amy Winehouse hier gaf was legendarisch: het nachtconcert in Paradiso in februari 2007.

Precies tien jaar geleden overleed Amy Winehouse op 27-jarige leeftijd. De beelden van haar laatste optreden, een fiasco in Belgrado in juni 2011, gaan viral na haar dood. Te zien is hoe de zangeres stamelt, stottert, hoe haar verslavingen en ziekte haar enorme talent in de weg zitten. Liever blikken we terug op 8 februari 2007, op haar optreden in Paradiso.

Nachtconcert

Een paar maanden eerder heeft Winehouse haar tweede album, Back To Black, uitgebracht. Rehab doet het goed als single, en er ontstaat steeds meer buzz rond de zangeres. Paradiso wil Winehouse boeken, en donderdag 8 februari blijkt de enige mogelijkheid. Maar dan is er al een boeking: de presentatie van een biografie van de Amerikaanse jazzsaxofonist Jimmie Lunceford.

En dus zit er maar één ding op, en dat is om het concert ’s nachts laten plaatsvinden. Bovendien is het ook nog eens ijskoud in februari 2007, het KNMI geeft op de dag van het optreden zelfs een weeralarm af vanwege de heftige sneeuwval. Het blijkt niet uit te maken: Paradiso is stampvol wanneer Winehouse om 1 uur het podium van de Amsterdamse zaal betreedt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een ster in wording

Daar maakt Winehouse in een klein uur tijd duidelijk dat haar definitieve doorbraak onvermijdelijk is. De zangeres geeft een showcase van de nummers op Back To Black, waar de stampvolle zaal dolenthousiast op reageert. Het is de laatste kans om Winehouse in zo’n intieme setting te zien: wanneer ze in oktober 2007 terugkomt naar Nederland, staat ze in de Heineken Music Hall.

De show die de zangeres neerzet staat te boek als een van de meest memorabele optredens in de rijke historie van Paradiso. Journalist Hester Carvalho brengt in 2018 een boek uit met de beste optredens in de zaal, waarin ze het concert van Winehouse opneemt. NRC noemt het een van de vijf beste shows in Paradiso. Ook 3voor12 maakt een top 50 van de meest memorabele shows in de zaal en zet het optreden op plek vijf.

“Wie de strijd om een kaartje gewonnen had, zag Winehouse achteloos de sterren van de hemel zingen”, blikt de site terug op de show. OOR is ook enthousiast: “Misschien wel het beste optreden dat je dit jaar zult zien.” Ook bij Winehouse zelf wordt duidelijk dat het optreden in Paradiso iets bijzonders is. De show wordt opgenomen en onder de titel Live From Amsterdam als bonusschijfje toegevoegd aan de deluxe editie van Back To Black.

Beluister de opname van het concert hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opkomst en ondergang

Zoals bekend is de sterrenstatus, die Winehouse in de maanden na haar optreden in Paradiso definitief verwerft, te veel voor de zangeres. Later in 2007 beginnen de barsten al te verschijnen, wanneer ze in de zomer haar optredens op zowel Pinkpop als North Sea Jazz afzegt.

Het blijft het patroon dat de zangeres in de rest van haar carrière op wijze blijft vertonen, met het optreden in Belgrado als het laatste station. Maar de aanwezigen in Paradiso in de nacht van 8 februari 2007 hebben kunnen zien hoe fel de vlam van Amy Winehouse brandde, voordat die precies tien jaar geleden op tragische wijze doofde.

Amy Winehouse in de NPO Radio 2 Top 2000

Back To Black is de hoogste notering voor Amy Winehouse in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer, dat in 2020 op plek 58 staat, is een van de zes noteringen van de zangeres in de lijst.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie