Podcast

Blokhuis de Podcast: Amy Winehouse met haar unieke mix van jazz, soul en hiphop

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Amy Winehouse met haar unieke mix van jazz, soul en hiphop

Binnenkort verschijnt de film over het leven van Amy Winehouse, de in 2011 overleden Britse zangeres. In deze aflevering van Blokhuis de Podcast belicht Blokhuis het unieke van haar muziek: de mix van jazz, soul en hiphop.

In Londen groeide Winehouse op in een echte jazzfamilie, oma was jazz-zangeres en vader zong altijd Frank Sinatra voor kleine Amy. “Fly me tot the”, en dan maakte 2-jarige Amy af, “moon”. Waar andere tienermeiden in de jaren 90 fan waren van de Spice Girls, waren Amy’s jazz-idolen Sarah Vaughan en Dinah Washington.

Amy was ook fan van de hiphop groep Salt-N-Pepa en start op 10-jarige leeftijd met haar beste vriendin het duo Sweet ‘n’ Sour. Na deze rapperiode komt ze op 16-jarige leeftijd in het National Youth Jazz Orchestra en begint haar carrière met de jazz waar ze mee opgegroeid is.

Unieke mix van jazz en hiphop

In 2003 wordt Winehouse getekend door het platenlabel EMI, datzelfde jaar komt haar eerste studio-album uit, Frank. Dat betekent eerlijk en oprecht, wat Amy zeker is, maar het is ook een eerbetoon aan een van haar eerste muzikale helden, Frank Sinatra.

Hier ontstaat een unieke samenwerking tussen Winehouse die gepokt en gemazeld is in de jazz maar ook opgegroeid is met de hiphop van Salt-N-Pepa en haar producer Salaam Remi die alles van hiphop en samplen weet. Het album krijgt mooie recensies, maar de recensenten weten niet wat ze met deze mix van jazz en hiphop aan moeten.

Drank, drugs en mentale problemen

Winehouse heeft succes maar 2005 is een rampjaar voor haar door drank, drugs en mentale problemen. Haar verdriet en problemen zet ze om in muziek en in 2006 komt haar tweede album Back to Black uit, waarin haar stijl veranderd in soul.

De pijn van Amy is gelijk duidelijk, in de eerste single Rehab is ze genadeloos eerlijk en openhartig, waarin ze zingt over haar vader die haar in een afkickkliniek wil hebben, wat zij zelf niet ziet zitten. En in de titeltrack van Back in Black zingt ze over de pijn van haar gebroken relatie met Blake, waar ze later weer mee zou trouwen.

Wil je meer horen over Amy Winehouse en hoe haar hits zoals Valerie tot stand zijn gekomen? Luister dan naar de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast.

#14 - Amy Winehouse: unieke mix van jazz, soul en hiphop (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie