Programma

Vluchtelingen in Rosmalen

  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingen in Rosmalen

Op 8 september kwamen 150 vluchtelingen aan in een noodopvang in Rosmalen. Reporter Job Jan Altena was er om te kijken wat ze er zoal doen.

Noodopvang

In Rosmalen heeft het COA een noodopvang voor de vluchtelingen gebouwd. Gisteren zijn hier de eerste 150 Syrische mannen opgevangen. Job Jan is de hele dag aanwezig in de opvang en praat met de vluchtelingen die zijn aangekomen.

Vrijwilligers

Er zijn veel mensen in Nederland die spullen willen doneren of op andere manieren hulp aanbieden. Job Jan spreekt Robert Ploeg van het COA en vraagt zich af wat er nu precies naast geld het meeste nodig is. "We hebben ook veel vrijwilligers nodig die dingen met de vluchtelingen gaan ondernemen en ze meenemen om iets met ze te gaan doen." Wat ze inmiddels niet meer nodig hebben is kleding. Dit wordt al heel veel gedoneerd en daar hebben ze nu meer dan genoeg van.

Aan de slag

De vluchtelingen zijn niet zomaar naar Nederland gekomen en willen zo snel mogelijk weer een leven opbouwen, zo ook Basel. "Ik ben gevlucht, omdat het in Syrië niet veilig is. Ik wil hier zo snel mogelijk mijn papieren krijgen en aan de slag."Volgens Job Jan hangt er een heftige sfeer in het opvangcentrum. "Iedereen zit op de grond en ze zijn veel aan het discussiëren over hoe het nu verder moet. Ze zijn bang dat het allemaal lang gaat duren", aldus Job Jan.

Dankbaar

Veel vluchtelingen die Job Jan spreekt zijn erg dankbaar. Er zijn een aantal vluchtelingen die iets op de radio willen zeggen. Onder hen Samir: "Ik ben heel dankbaar. Toen we aankwamen kregen we bloemen en iedereen was heel gul en hartelijk." Sommige vluchtelingen zijn al bezig met Nederlands te leren. Mo bedankt iedereen met de woorden die hij net heeft geleerd.

1 dag in Nederland en meteen Nederlands oefenen.. Zo @nporadio2 noodopvang COA Rosmalen

Een foto die is geplaatst door Job Jan Altena (@jobjan) op 9 Sep 2015 om 7:15 PDT


Ik wil niet naar Europa

Vanochtend sprak Sander de Heer, die gisteren zelf nog op Lesbos was, in zijn programma met Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Wat Stoffels opviel is dat de vluchtelingen helemaal niet naar Europa willen, maar dat ze niet anders kunnen. "Ik zag een jongen met tranen in zijn ogen staan, nadat hij net in Italië was aangekomen. Hij vertelde me dat hij helemaal niet naar Europa wilde gaan, maar dat het niet anders kon. In zijn reis hier naartoe heeft hij gezien hoe zijn broer en zus zijn vermoord. Van dit soort verhalen krijg je gewoon kippenvel."

LEES MEER OVER DE VLUCHTELINGENCRISIS OP NPORADIO2.NL:

Sander helpt vluchtelingen op Lesbos

Alles over De Grens Bereikt actie

De Grens Bereikt op NPO Radio 2
20.00 - 01.00 uur

Ster advertentie
Ster advertentie