Programma

Wist je dit over (What's the Story) Morning Glory?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wist je dit over (What's the Story) Morning Glory?

Met hun tweede plaat (What's The Story) Morning Glory? scoorde Oasis een van de grootste hits van de jaren 90. Dit wist je niet over dat befaamde britpopalbum.

Is this the real life?

Het album (What's The Story) Morning Glory? verschijnt in oktober 1995 als opvolger van het een jaar eerder uitgebrachte debuutalbum Definitely Maybe. De tweede plaat van de broers Gallagher wordt opgenomen in dezelfde studio waar twintig jaar eerder Bohemian Rhapsody van Queen wordt gemaakt.

Constant ruzie

Liam en Noel Gallagher staan erom bekend dat ze continu ruzie met elkaar hebben. Dat is tijdens de opnames van (What's The Story) Morning Glory? ook al zo: de broers uit Manchester hadden ruzie over wie de vocalen moest inzingen van de singles Wonderwall, Don't Look Back In Anger en Champagne Supernova. Liam wint de strijd bij Wonderwall en Champagne Supernova, maar het door Noel gezongen Don't Look Back In Anger wordt ook een enorme hit.

Beter goed gejat...

Wonderwall is de enige top 10-notering van Oasis in Nederland, maar het is niet de eerste hit van Oasis in Nederland. Dat was Whatever, dat aanvankelijk op geen enkel album te vinden is. Noel Gallagher krijgt het aan de stok met Neil Innes, die beweert dat Whatever wel erg veel lijkt op Innes' How Sweet To Be An Idiot. Gallagher geeft hem gelijk.

Heel stiekem

Nu staan er wel meer nummers op (What's The Story) Morning Glory? die verdacht veel op oudere nummers lijken. Het nummer Step Out wordt zelfs last-minute geschrapt omdat het teveel lijkt op Uptight (Everything's Alright) van Stevie Wonder. Het verschijnt uiteindelijk heel stiekem als B-kant van Don't Look Back In Anger.

Met de opnamebanden over straat

Het album (What's The Story) Morning Glory? wordt geproduceerd door Owen Morris, die eerder al het debuutalbum van Oasis mixt. Hij is op de achtergrond van de hoesfoto van Het album (What's The Story) Morning Glory? te zien, met de mastertapes van dit album onder de arm.

Vrienden op de cd-hoes

De twee mannen voor de voorgrond van de hoesfoto zijn goede vrienden van de broers Gallagher, namelijk BBC-dj Sean Rowley en Brian Cannon, de hoesontwerper zelf. De foto is genomen in Berwick Street in Londen, waar tot enkele jaren geleden veel platenzaakjes zaten.

Behoorlijk hard

De productie van Owen Morris is sinds het verschijnen van het album in 1995 hevig bekritiseerd, omdat de opnames heel luid zijn. Vergeleken met andere cd's uit die periode, klinkt dit album veel harder wanneer je 'm op hetzelfde volume afspeelt als een andere titel. Probeer maar uit.

Oasis in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 staat Oasis met drie nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. Drie van die noteringen zijn afkomstig van (What's the Story) Morning Glory?, namelijk Wonderwall (134), Don't Look Back In Anger (151) en Champagne Supernova (637).

Ster advertentie
Ster advertentie