Programma
BNNVARA

Caroline van der Plas staat perplex van monsterzege BBB: 'Het moet nog landen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Caroline van der Plas staat perplex van monsterzege BBB: 'Het moet nog landen'

Daags na de grote overwinning voor BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen staat Caroline van der Plas nog altijd perplex van wat er gebeurd is. "Het is zo'n mega-verpletterende overwinning", zegt de fractieleider van BBB in Jan-Willem Start Op.

Ze is net wakker als Jan-Willem en Jeroen 's ochtends na de grote zege voor de BoerBurgerBeweging bellen met Caroline van der Plas. Het vieren van de overwinning ging nog lang door: "Ik denk dat ik rond vijf uur sliep of zo." In vrijwel alle provincies stevent de partij van Van der Plas af op een grote overwinning, in de Eerste Kamer heeft BBB samen met de combinatie GroenLinks/PvdA straks de meeste zetels. "Het moet nog landen. We weten dat het zo is, we hebben het gezien."

Ook in de thuisprovincie van Van der Plas, Overijssel, heeft BBB goed geboerd: bijna een derde van de stemmen ging naar de boerenpartij. "We dachten: Overijssel, daar gaan we een goede overwinning halen. Maar 31,3% van de stemmen... In sommige gemeenten hebben we gewoon 40, 50, 60 procent van de stemmen gekregen. Dat is gewoon niet te doen voor je hersenen om dat te verwerken."

'We zijn er klaar voor'

De Provinciale Staten kiezen straks de leden van de Eerste Kamer, waar BBB 15 zetels lijkt te halen. Van der Plas is van plan de koe bij de horens te vatten: "We hebben geen rare mannetjes, we zijn niet aan het fröbelen als partij. We hebben goede mensen, dus we zijn er klaar voor. Maar wat ik nog het meest ongelooflijk vind, is dat de kiezer naar de stembus is gegaan en heeft gezegd: wij willen dit beleid niet meer. De opkomst was gisteren veel hoger dan normaal bij deze verkiezingen."

De felicitaties stroomden gisteren binnen bij Caroline van der Plas. Ook premier Mark Rutte stuurde een berichtje: "Hij heeft mij ge-sms't, want hij heeft natuurlijk geen WhatsApp. Hij doet z'n uiterste best om zo authentiek mogelijk te blijven. Van Sigrid Kaag heb ik ook een sms gekregen, echt van: jeetje, wát een prestatie."

Luister hier het hele fragment:

Ster advertentie
Ster advertentie