Programma

Zo kun je de bloedmaan het beste zien

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kun je de bloedmaan het beste zien

Ben jij van plan om vrijdagavond de bloedmaan te bekijken? Sterrenwacht Arnold Tukkers vertelt in Wout2Day hoe je hem het beste kan zien.

Aarde in licht van zon

Tukkers legt uit hoe een bloedmaan precies ontstaat: "Dat komt doordat de kleur rood door de atmosfeer minder afgebroken wordt dan de andere kleuren. Dus eigenlijk heeft de kleur rood meer kans om door de atmosfeer te trekken dan de andere kleuren. Dan blijft rood alleen over en krijg je dus een bloedmaan te zien." Het ontstaan van zo'n totale maansverduistering is volgens de sterrenwacht eigenlijk een heel gemakkelijk fenomeen: "Je kunt het vergelijken met wanneer jij in de schaduw van een boom gaat staan. Dan word je donker. De aarde staat in het licht van de zon, heeft dus ook een schaduwkegel en als de maan daardoor heen trekt wordt hij verduisterd. Dat is wat er vrijdagavond gebeurt."

Bloedmaan gewoon vanuit je tuin te zien

Moet je per se naar een sterrenwacht om de bloedmaan te kunnen zien? Tukkers: "Je kunt hem overal in Nederland, België en de rest van het noordelijk halfrond bekijken. Mits je vrij uitzicht hebt op de zuidoostelijke horizon. Dat is wel belangrijk, want als de maan om 21.30 uur opkomt is de verduistering al begonnen." De bijzondere gebeurtenis duurt tot ongeveer 23.15 uur. De sterrenwacht vertelt: "Daarna wordt de maan vanuit de linkerkant weer een klein beetje verlicht. Rond 0.20 uur is de maan weer helemaal te zien en is alles voorbij. In januari komt er nog een keer een bloedmaan voor, maar dan is het midden in de week om 3.00 uur 's ochtends. Vrijdagavond is dus een unieke kans."

Het hele gesprek met sterrenwacht Arnold Tukkers check je hier:

'Bloedmaan' zorgt voor topdrukte bij de sterrenwacht

WOUT2DAY

Je hoort Wouter maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur met Wout2Day op NPO Radio 2!

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie