Programma

Deze bijzondere releases kun je verwachten op Record Store Day

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze bijzondere releases kun je verwachten op Record Store Day

Record Store Day is wegens het coronavrius verplaatst naar 20 juni. Welke bijzondere releases van exclusieve cd's en vinylsingles kunnen we dit jaar verwachten?

Krezip - Nothing Less

In 2000 bracht Krezip haar eerste album Nothing Less uit. Dit debuutalbum, met daarop de hitsingle 'I Would Stay', betekende de doorbraak van de Tilburgse band. Nu twintig jaar later brengen ze de plaat voor het eerst uit op vinyl. Deze editie werd speciaal gemaakt voor Record Store Day.

Keane - Night Train

Night Train werd uitgebracht in mei 2010. Dit jaar is het 10-jarig jubileum van de plaat en om dat te vieren komt er een vinyl-versie uit. De Record Store Day editie bevat twee bonustracks: 'See You Again' en 'Stop For A Minute'.

Teskey Brothers - Live At The Forum

Speciaal voor Record Store Day brengen de Teskey Brothers een exclusief live album uit: Live At The Forum. Het album werd opgenomen tijdens de band's tour en omvat de vier uitverkochte shows in Melbourne.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

U2 - 11 O'Clock Tick Tock

De Record Store Day-release markeert het 40-jarig jubileum van '11 O'Clock Tick Tock'. De vinyl bevat de volledige versie van het nummer, plus twee eerder uitgebrachte live-opnames: 'Touch' en 'Twilight' van de memorabele show in de Marquee in Londen, september 1980.

Paul McCartney - McCartney

50 jaar geleden kwam het rockalbum McCartney van Paul McCartney uit. Dit jubileum wordt gevierd met een nieuwe vinyl editie. De originele tapes uit 1970 werden geknipt door Miles Showell en uitgebracht op halve snelheid.

David Bowie - ChangesNowBowie

Eerder dit jaar kondigde Bowie's platenmaatschappij een minialbum aan: Is It Any Wonder. Maar dat was niet het enige nieuws dat ze in petto hadden. Op Record Store Day komt er een heruitgave van het in 2017 uitgebrachte album ChangesNowBowie. Het album zal bestaan uit negen nog niet eerder uitgebrachte nummers.

Judy Blank - 1995

Op 18 april komt er een 7" inch vinyl uit waarop Judy's single 1995 voorkomt. Aan de ene kant een stripped down-versie en op de andere kant een versie met het Metropole Orkest. Ook nam ze 'I Ain't Me Babe' van Bob Dylan en 'Little Movies' van Aaron Lee Tasjan op voor de plaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pink Floyd - Arnold Layne (Live 2007)

Ter gelegenheid van Record Store Day brengt Pink Floyd een live-opname uit van hun eerste single en het bekendste nummer van de originele zanger Syd Barrett, 'Arnold Layne'. Het nummer kwam oorspronkelijk uit in 1967.

Bob Marley - Redemption Song

Op de 40e verjaardag van 'Redemption Song' komt er een recreatie van de originele Britse vinyl uit. De plaat omvat een band versie van het liedje en een live uitvoering van 'I Shot The Sheriff'. Deze worden beiden voor het eerst in veertig jaar uitgebracht op vinyl.

Fleetwood Mac - Alternate Rumours

Dit album kwam oorspronkelijk uit in 1975. Vorig jaar werd het opnieuw uitgegeven, met niet eerder uitgebrachte opnames. Deze Record Store Day zal er een vinyl-editie uitkomen met vroegere versies van 'Landslide' en 'Rhiannon', 'Monday Morning', en 'World Turning'. Voor het allereerst op vinyl.

Het einde van de vinyl?

Tijdens Vinyl Friday belt Wouter met Mark Siera, mede-eigenaar van een platenzaak. Wouter las kortgeleden dat het einde van de vinyl nabij is, maar denkt dat er geen reden is tot paniek. Helaas denkt Mark daar anders over. Hij legt uit dat er wereldwijd slechts twee fabrieken zijn die zogenoemde lacquers produceren. Zo'n lacquer vormt de basis bij het maken van vinylplaten. Eén van deze fabrieken die zich bevond in California brandde in februari af. Mark: "Dit is geen probleem voor oude muziek, maar wel met nieuwe muziek. De mallen van oude muziek bestaan al en kunnen altijd blijven worden gemaakt. Nieuwe muziek is daarin wel een probleem, deze mallen moeten nog worden geproduceerd." Het lijkt Mark echter sterk dat er niet een nieuwe fabriek kan worden gebouwd.

Beluister het hele interview hieronder:

Welke bijzondere releases kan je verwachten op Record Store Day?

WOUT2DAY EN VINYL FRIDAY

Je hoort Wouter van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur met Wout2Day en op vrijdag met Vinyl Friday op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie