Programma
BNNVARA

Zo word je tonnair: 'Het is ambitieus, maar ook haalbaar'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo word je tonnair: 'Het is ambitieus, maar ook haalbaar'

Na René Froger en rapper Donnie kan óók journalist Vincent Kouters zeggen: ik heb een ton gepakt. In vijf jaar tijd ging hij van niets naar een ton en mag hij zichzelf een heuse tonnair noemen. In Spijkers met Koppen vertelt hij hoe je professioneel spaarder wordt.

Op een dag besloot journalist Vincent Kouters dat hij beter om wilde gaan met zijn geld en wilde hij zijn financiën op een rijtje hebben. "Ik ben freelance journalist, en heb geen pensioen, of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Toen vond ik het woord tonnair en dacht ik, dit is ambitieus en van de pot gerukt, maar tegelijkertijd ook haalbaar." Vincent groeide vroeger op in een gezin waar weinig geld was. "Mijn ouders leefden van de bijstand. Geld was een probleem en daardoor wilde ik een tijd lang niks met geld te maken hebben."

Leef onder je stand

Vijf jaar nadat Vincent het financiële roer omgooide, bereikte hij de magische grens van de ton. De grote vraag is: hoe? "Je kunt denken, ik ga mezelf helemaal kapot werken, maar dat kost je je gezondheid. De andere weg is: besparen en onder je stand gaan leven." Volgens Vincent geven we te veel geld uit aan dingen die we eigenlijk niet nodig hebben. "Je moet jezelf niet helemaal uitknijpen. Je kunt in een tiny house gaan wonen, maar dat hoeft niet." Het loont om eens naar je verzekeringen te kijken.

Vincent vertelt dat veel Nederlanders oververzekerd zijn. "Verzekeraars spelen in op die angsten. Een verzekering voor een concertkaartje is niet nodig." Via Marktplaats verdiende Vincent duizenden euro's door niet gebruikte spullen te verkopen. Hij adviseert daarom ook, kijk eens wat je op zolder hebt liggen, of overweeg spullen te verhuren, daar zijn diverse websites voor.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie