Programma

Han Bennink over vrije improvisatie in podcast Vrije Geluiden 2 Go

  1. Nieuwschevron right
  2. Han Bennink over vrije improvisatie in podcast Vrije Geluiden 2 Go

In deze nieuwe aflevering van Vrije Geluiden 2 Go hoor je het verhaal achter het bijzondere opgedoken concert van Thelonious Monk en vertelt drummer Henk Bennink over de overgang van jazz naar vrije expressie.

De VPRO Vrije Geluiden 2 Go is een podcast voor mensen die op zoek zijn naar de niche waarvan ze niet eens wisten dat die bestond. Mensen die het avontuur binnen soul, jazz en wereldmuziek opzoeken. Nieuwe tracks èn parels uit het archief.

Na meer dan vijftig jaar is er een bijzonder concertopname opgedoken van pianist Thelonious Monk op een middelbare school in Californië in 1968. In deze aflevering hoor je het bijzondere verhaal hierachter. Veel artiesten zijn sindsdien geïnspireerd door de eigenzinnige en uit duizenden herkenbare stijl van Monk. Iddo vertelt over een aantal van die artiesten en laat fragmenten horen.

Han Bennink over vrije improvisatie

Daarnaast is drummer Han Bennink te gast. Han is mede-oprichter van het Instant Composers Pool, een onafhankelijk Nederlands platenlabel voor free jazz en geïmproviseerde muziek.Hij vertelt onder andere waarom hij naast zijn 'gewone' jazzwerk ook juist zo aangetrokken werd door een meer vrije manier van expressie. Daar was niet iedereen blij mee, Bennink legt uit waarom.

VRIJE GELUIDEN 2 GO

Vrije Geluiden 2 Go is te beluisteren via Apple Podcast/iTunes, Spotify, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 2 app.

Foto omslag: VPRO

Ster advertentie
Ster advertentie