Programma
BNNVARA

Meer zang en sfeer bij Oranje-wedstrijden: 'Carnaval hoort niet bij het Nederlands Elftal'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer zang en sfeer bij Oranje-wedstrijden: 'Carnaval hoort niet bij het Nederlands Elftal'

Vanavond speelt het Nederlands Elftal in een uitverkochte Johan Cruijff Arena een cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland. De Oranje Leeuwen hopen dat het volledige stadion achter hen zal staan, maar is de sfeer eigenlijk wel passend? In Spijkers met Koppen pleiten de Dutch Fanatics voor meer liederen en minder carnavalssfeer op de tribune.

Een nieuwe supportersgroep, Dutch Fanatics, wil het over een hele andere boeg gooien als het over de sfeer op de tribune gaat. Het sfeergehalte moet vooral omhoog "Het is een beetje een carnavalssfeer. Ik vind het niet echt bij het Nederlands Elftal passen”, zegt supporter van Dutch Fanatics, Jesse van der Pluijm.

Weinig sfeer

Na een uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noord-Ierland in 2019 werd Dutch Fanatics opgericht. Oprichter Stefan van Leeuwen zat in het stadion met vrienden bij het thuispubliek en merkte weinig sfeer vanuit de Oranjesupporters. "We moesten een punt pakken voor het EK, dit was onze eerste eindronde sinds zes, á acht jaar. Negentig minuten lang hebben we niks gehoord. Er kwam alleen een gedrukt spandoek, waar heel weinig moeite in zat. Er gebeurde te weinig."

En dus zitten supporters van Ajax, Feyenoord, FC Groningen, SC Heerenveen en PSV gemoedelijk allemaal bij elkaar in één vak de Nederlandse mannenploeg aan te moedigen. Je zou denken dat het een tijdbom is, maar Jesse ziet dat anders: "Er is geen haat tussen elkaar, totaal niet. Af en toe een grap over sommige clubs, maar dat is het."

EK Duitsland

Dan terug naar de wedstrijd tegen Ierland. Als het Nederlands Elftal van Ronald Koeman wint van de Ieren, dan is het EK in Duitsland van volgend jaar erg dichtbij. Des te belangrijker is de sfeer van vanavond, al vrezen Jesse en Stefan dat ze het op sfeer gaan verliezen van Ierland. "In ieder geval winst en hopelijk ook voor ons", sluit Jesse af.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie