Programma

Fleetwood Mac's 'Dreams' geïnspireerd op eigen relatiebreuken

  1. Nieuwschevron right
  2. Fleetwood Mac's 'Dreams' geïnspireerd op eigen relatiebreuken

Op 24 maart 1977 komt 'Dreams' van Fleetwood Mac uit in Amerika. Een goed moment om het verhaal achter het nummer te bekijken!

‘Dreams’ werd geschreven door zangeres Stevie Nicks voor het album Rumours uit 1977. Het nummer was de bands enige Amerikaanse nummer één hit en is nog altijd een van hun bekendste nummers. Het nummer vertelt het verhaal van een vrouw die een man waarschuwt voor de schaduwkanten van eenzaamheid na een relatiebreuk. Tijdens de opnames van het album Rumours ging elk bandlid zelf door een liefdesbreuk. Drummer Mick Fleetwood ging scheiden, bassist John McVie scheidde van zijn vrouw en toetsenist Christine McVie en ook Nicks en gitarist Lindsey Buckingham beëindigden hun relatie. “Onze emotionele omstandigheden inspireerden het schrijven van ‘Dreams’, vertelt Buckingham aan Blender Magazine.

Schrijfproces

Nicks schreef het nummer begin 1976 in de Record Plant studio in Californië. Ze vond een drumpatroon, schakelde de cassettespeler in en schreef ‘Dreams’ in slechts tien minuten. Het was ongebruikelijk voor de schrijver om gebruik te maken van dance-beats, maar desalniettemin net zo leuk. Toen Nicks het nummer voor het eerst voor de rest van de band speelde, besloten ze het de volgende dag al op te nemen. In Californië werd alleen de basistrack opgenomen. De gitaren en bas werden later toegevoegd. ‘Dreams’ bereikte de nummer één plek in de Verenigde Staten.

Bekijk hieronder de videoclip voor 'Dreams':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

'Dreams' eindigde in 2019 op plek 272 van de Top 2000. De band staat daarnaast met nog zeventien nummers in de lijst met hun hoogste notering 'Go Your Own Way' op plek 43.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie