Programma

Verboden liedjes

  1. Nieuwschevron right
  2. Verboden liedjes

Op 3 juni in 1987 besloten Amerikaanse en Britse radiostations 'I Want Your Sex' van George Michael in de ban te doen. Maar hij was niet de enige.

Uiteindelijk heeft het George Michael geen windeieren gelegd, want vanwege de ophef en de airplay op MTV werd de single alsnog een grote hit aan beide kant van de oceaan. Dat gebeurde overigens wel vaker in de popgeschiedenis.

The Rolling Stones: ‘Let’s Spend The Night Together’

In de decennia voor de seksuele revolutie waren liedjes over amoureuze onderwerpen in de regel taboe. Maar ook aan het einde van de jaren 60 mocht niet alles. Toen Mick Jagger deze hit op tv zong, moest hij de tekst aanpassen: 'Let's Spend Some Time Together', werd de nieuwe titel.

Frankie Goes To Hollywood: ‘Relax’

Twee decennia na het verbannen liedje van de Stones, schudde Frankie Goes The Hollywood de gemoederen goed op met de debuutsingle 'Relax'. Het liedje was te suggestief, vond de BBC en werd zelfs niet gedraaid toen het wekenlang op nummer 1 stond in de Britse Top 40.

Lil Louis: ‘French Kiss’

Wellicht is het videoclipje van 'French Kiss' van Lil Louis (met ouderwets opwindbaar speelgoed) bekender dan het instrumentale deuntje. Veel radiostations stoorden zich echter aan de kreunende vrouw en het wisselende tempo, die een orgasme zouden suggereren.

Cutting Crew: ‘(I Just) Died In Your Arms Tonight’

In Nederland geldt Cutting Crew als een onehitwonder. Tijdens de Golfoorlog mocht die ene hit in Groot-Brittannië niet op de radio. De radiomakers begrepen de tekst echter verkeerd: het liedje gaat niet over sterven, maar over een orgasme (naar het Franse 'le petit mort').

Lady Gaga: ‘Born This Way’

In deze nieuwe eeuw kan bijna alles op de radio en bij twijfel worden dingen gewoon weggebliept. In China staan zangeressen als Beyoncé. Katy Perry en Lady Gaga echter op de verboden lijst, omdat de Chinese overheid ze te sexy vindt.

Ster advertentie
Ster advertentie