Programma

Record Store Day wordt meerdaags feest voor platenzaken

  1. Nieuwschevron right
  2. Record Store Day wordt meerdaags feest voor platenzaken

Record Store Day is dit jaar in een ander jasje gestoken. Door de coronamaatregelen heeft de organisatie het evenement moeten verspreiden over meerdere dagen.

Record Store Day, vaak afgekort als RSD, is sinds 2008 uitgegroeid tot een begrip onder muziekliefhebbers- en verzamelaars. Elk jaar stromen op een zaterdag in april de onafhankelijke platenzaken wereldwijd vol met mensen die het bestaan van de platenzaak komen vieren. Ook brengen veel artiesten op Record Store Day bijzondere platen uit, waar fans maar al te graag voor in de rij gaan liggen.

Verplaatsen noodzakelijk

Dit jaar had 18 april opnieuw een groot feest moeten worden, maar het coronavirus gooide ook voor Record Store Day roet in het eten. Natuurlijk was dit ook een teleurstelling voor Martijn Drenth van platenzaak Velvet Music in Amersfoort, hoewel hij alle begrip heeft voor het uitstellen van het evenement. "Het is een feestje voor de platenwinkel. Dat was het elk jaar. Dat kan dit jaar niet, omdat de helft van wat het leuk maakt, namelijk de optredens, sowieso niet kunnen doorgaan", aldus Drenth in Wout2Day.

Drie feestdagen

In eerste instantie werd de feestdag verplaatst naar 20 juni, maar ook die datum bleek al snel niet meer haalbaar. Toch was het geen optie om het evenement helemaal te cancelen. "De releases waren er wel. Dus wat doe je dan vervolgens met het idee dat je mensen naar de winkels wil krijgen? Je gaat er wat leuks van maken in het najaar. Verspreid over drie dagen," vertelt Drenth.

Dit jaar vindt Record Store Day dus gedeeltelijk plaats op zaterdag 29 augustus, 26 september en 24 oktober. Niet alleen voor de fans is het fijn dat de dag op deze manier toch nog kan worden gevierd. Ook voor de platenzaken is dit plan meer dan welkom. "We zijn allemaal zwaar getroffen, ook in de winkels, dus het is fijn dat we drie feestdagen hebben in plaats van één."

Extra dag voor Nederlands product

In Nederland wordt er zelfs nog een vierde dag aan vastgeplakt. Op 20 juni verschijnen er namelijk 35 exclusieve releases van eigen en Belgische bodem. Onder meer Krezip, Marco Borsato, Barry Hay en Guus Meeuwis werken mee aan het initiatief. Ook Racoon brengt een speciale uitgave van 'Het Is Al Laat Toch' uit, die de band live in Wout2Day opnam. Drenth kijkt wat betreft Nederlands product vooral uit naar de RSD-release van Judy Blank. "Die gaat een singletje uitbrengen met één kant met het Metropole Orkest en één kant niet. Dat wordt waanzinnig mooi en ik vind dat iedereen die zou moeten hebben."

Naar welke bijzondere (inter)nationale releases kijkt Martijn nog meer uit? Je hoort het hier:

Video niet beschikbaar

Wout2Day

Je hoort Wouter van der Goes elke maandag t/m donderdag van 18:00 tot 20:00 uur met Wout2Day op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie