Programma

Interview Gerard Ekdom

  1. Nieuwschevron right
  2. Interview Gerard Ekdom

Onze nieuwe dj-aanwinst Gerard Ekdom is een muziekman in hart en nieren, dus we wilden graag weten welke plaatjes hem gevormd hebben.

Eerste single

De eerste single die Gerard wilde hebben, was ‘Billie Jean’ van Michael Jackson. "Het was in een supermarkt in Frankrijk en ik moest zou die plaat hebben", weet Gerard nog.

"Het was in een supermarkt in Frankrijk en ik moest en zou die plaat hebben."

"Fantastisch! Ik was 4 of 5 en dat was mijn eerste bewust gekochte single." Ook de B-kant, 'It's Falling In Love', staat nog in zijn geheugen gegrift. "Die single heb ik nog, er groeit onkruid tussen, want ik heb 'm kapot gedraaid."

Eerste album

Het eerste album dat Gerard zich kan herinneren, is de verzamelelpee Night Life. "Die elpee heeft mij ook een beetje gevormd. De skyline van New York stond op de hoes, met de Twin Towers, en er stonden alleen maar discoplaten op." Gerard somt de tracklist op. "Sindsdien heb ik altijd een ongelofelijk zwak voor soul en disco gehouden."

"Sindsdien heb ik altijd een ongelofelijk zwak voor soul en disco gehouden."

De K-Tel-elpee was een cadeautje. "Ik kreeg 'm van mijn oom Diego uit Spanje. Hij had op Schiphol die elpee gekocht, omdat hij wist dat ik gek was op liedjes en plaatjes. En het label op de plaat klopte niet. Je zag een zwart randje dat er niet hoorde. Iedere keer als 'ie draaide, zag ik dat zwarte randje. Intrigerend! Later heb ik 'm opnieuw gekocht, met een goed label, maar voor mij klopte dat niet. Grappig, hè?"

Schuifelen

Bij de nummers 'What's A Woman' van Vaya Con Dios en 'Still Got The Blues (For You)' van Gary Moore moet Gerard terugdenken aan zijn eerste klassenavonden in 1990.

"Bij 'I'm Not In Love' van 10cc ging iedereen tongzoenen."

"En bij 'I'm Not In Love' van 10cc ging iedereen tongzoenen, behalve de dj die 'm draaide", weet Gerard nog. "Ik was toen al dj, haha! Ik werd juist dj zodat ik niet hoefde te dansen. Als ik dan met een meisje ging schuifelen, liep ik alleen maar te denken: wat ga ik hierna draaien?"

Dansplaat

Een dj de dansvloer op krijgen, is moeilijk, maar er was een plaat waarbij zelfs onze nieuwe ochtendjock omging. "Ik weet nog dat ik 'James Brown Is Dead' van L.A. Style (een project van Wessel van Diepen, red.) had gekocht. Een revolutionaire plaat!

"De vloer ging heen en weer en ik kon mezelf niet inhouden."

Ik kon niet wachten om die te draaien, hij brandde in mij handen. De hele vloer ging heen en weer en ik kon mezelf ook niet inhouden. Achteraf is het vreselijk gedateerd, in tegenstelling tot 'Pump Up The Jam' van Technotronic is 26 jaar oud en wordt nog iedere week gedraaid."

Zoensong

Ook met de meisjes kwam het goed voor de dj die niet achter zijn draaitafel vandaan kwam. "Ik was verliefd op een meisje, Senna heette ze, en ik had het gevoel dat ze mij ook wel leuk vond", mijmert Gerard.

"Voor de Hema in Bilthoven kreeg ik mijn eerste zoen."

"Ik was heel verlegen, maar op een gegeven moment zong ik 'Kiss Me' van Indecent Obsessison. Toen vroeg ze: 'Wil je dat?' Dus ik zei 'ja'. Voor de Hema in Bilthoven kreeg ik toen mijn eerste zoen en het duurde echt heel lang!"

Eerstgedraaid

Gerard Ekdom maakte op veertienjarige leeftijd zijn radiodebuut met 'Radar Love' van Golden Earring. Hij weet het nog goed: "Het was 28 november 1992, 'Rommeldebom Met Gerard Ekdom' op de lokale omroep, daar mocht ik mijn ding doen. Ik vond het leuk om te beginnen met iets Nederlands.

"Niemand had geluisterd, alleen mijn eigen familie."

'Radar Love' is een goede opener. Ik was doodzenuwachtig! Toen ik twee uur later naar buiten liep, dacht ik dat iedereen me herkende. Maar niemand had geluisterd, alleen mijn eigen familie."

inspiratie

Dankzij welk nummer wilde je dj worden? "Alle muziek", luidt het antwoord van Gerard. "Ik had al vanaf mijn vierde maar één interesse en dat was muziek. Er was geen andere optie. Als het écht niet zou lukken, had ik nog bloemist kunnen worden. Mijn ouders waren dat. Ik was goed in boeketten draaien en ik vind tuineren ook heel ontspannend, maar het is alles behalve sexy Het zit wel echt in mijn vingers, maar ik moest bij de radio!"

"Ik was goed in boeketten draaien."

Gerard is in de wieg gelegd om radiomaker te worden, zo vindt hij. "Als je vanaf je vierde maar één doel hebt, heb je heel lang om er naartoe te werken. Ik ging recht op mijn doel af en het kwam ook mijn kant uit. Halverwege vonden we elkaar. Ik vond het magisch dat een man in een hokje zat met een stapel platen en heel veel apparaten om zich heen. Hij zegt iets en heel Nederland hoort dat, wow!"

in de auto

Op de vraag wat hij het liefst in de auto draait, grijnst Gerard: "Het is vaak iets met gierende gitaren, maar eighties-classics ga ik ook hard op." Uiteindelijk kiest hij voor 'In The Air Tonight' van Phil Collins. "Je kan niet anders dan luchtdrummen op je stuur bij die plaat!" Het is wel sterk afhankelijk van de seizoenen, erkent hij.

"Ik ben altijd wel up, behalve in de herfst."

"Ik ben altijd wel 'up', behalve in de herfst. Als ik in een vreselijk melancholische bui ben, gooi ik allemaal herftshits op een cd. Het hangt echt van de maand af, de zonstand, meeuwen die overvliegen..."

laatst gekocht

In zijn programma Ekdom In De Ochtend, dat elke werkdag tussen 6.00 en 9.00 uur te horen is op NPO Radio 2, gaat Gerard ook lekker veel nieuwe muziek draaien.

Een van de beste platen van dit moment is volgens hem 'Downtown' van rapduo Macklemore en Ryan Lewis. "Wat een te gekke plaat! Die verraste me wel. Die nieuwe van Ellie Goulding ('On My Mind') is ook zó'n goed nummer!"

"Ik ben heel gedisciplineerd."

Gerard beweert dat hij er niet zoveel moeite mee zal hebben om stipt half 5 's ochtends zijn bed uit te komen. "Ik ben heel gedisciplineerd, dus dat wordt geen enkel probleem!", verzekert hij ons. Om lekker in slaap te vallen, draait hij voor hij zijn bed induikt Sam Cooke met 'Just For You'. "Een heerlijk rustgevend plaatje."

Goede nachtrust gewenst, Gerard!

Ster advertentie
Ster advertentie