Programma

Schaamteloos gejat

  1. Nieuwschevron right
  2. Schaamteloos gejat

Het nummer 'Shame, Shame, Shame' werd tot twee keer toe een enorme hit, maar het liedje zou een schaamteloze kopie zijn. Dat beweert Rob Stenders.

Ingewikkeld verhaal

Het verhaal achter 'Shame, Shame, Shame' van Shirley & Company uit 1974 zit ingewikkeld in elkaar. De platenbaas van Shirley & Co., ene Sylvia Robinson, zou het liedje hebben gejat van de soulzanger Donnie Elbert. "Ze kreeg veel demo’s op haar bureau van mensen die ook bij haar bedrijf een single wilden uitbrengen en stuitte daarbij op het nummer van Donnie Elbert", aldus Rob in Bureau Kijk in de Vegte.

Schrale troost

Het liedje dat als bron zou hebben gediend voor 'Shame, Shame, Shame' heet 'You're Gonna' Cry When I'm Gone', eveneens uit 1974. Toen Elbert verhaal ging halen bij Robinson, beweerde de platenbazin zijn liedje nooit gehoord te hebben. "Die jongen is helemaal gek geworden", vertelt Rob. "Ze zijn wel tot een soort schikking gekomen en als troost mocht hij een nummer opnemen bij haar label, maar dat is nooit iets geworden."

Goeie groove

In maart 1975 staat 'Shame, Shame, Shame' een weekje op 1 in de Nationale Hitparade en in mei 1992 komt de versie van Izabella tot nummer 7 in Nederland. De groove van 'Shame, Shame, Shame' wordt ook gebruikt in 'Whatever Gets You Thru The Night' van John Lennon en 'Rock Your Baby' van George McCrae, dat op zijn beurt weer de lijdraad was voor het discoritme van de ABBA-classic 'Dancing Queen'.

Moeder van de hiphop

Overigens had Donnie Elbert al een vage historie met Sylvia Robinson, want in 1973 nam hij een cover op van het rock-'n'-rollnummer 'Love Is Strange' van Mickey & Sylvia (het ritme leende hij van Bo Diddley). En die Sylvia, je raadt het al, is dus Sylvia Robinson. Later richtte ze het hiphoplabel Sugarhill Records op, dat de eerste raphit voortbracht: 'Rapper's Delight' van Sugarhill Gang (tevens de eerste plaat met een sample, Chics 'Good Times').

Ster advertentie
Ster advertentie