Programma

90s videoclip spektakels

  1. Nieuwschevron right
  2. 90s videoclip spektakels

In de jaren '90 zette de 'groot, groter, grootst' traditie van videoclips zich voort met dank aan o.a. Madonna, Janet Jackson en haar broer Michael.

Regisseurs als Hype Williams, Mark Romanek en Joseph Kahn leverden met nieuwe stijlen aan MTV, TMF en andere muziekprogramma's het nodige spektakel tussen 1990 en 2000. En wij genoten mee!

'Mini-films'

De destijds hoge prijskaartjes van deze clips hebben onder andere te maken met het gebruik van computer-gegenereerde effecten: een trucje dat in het decennium steeds meer ingeburgerd raakt, en inmiddels onmisbaar is. Onderstaande 'mini-films' -een aantal van de duurste- worden naast de sets, beroemdheden en uitbundige mode-outfits vaak gekenmerkt door deze nieuwe vorm van speciale effecten. Bekijk hierondr een paar van deze juweeltjes:

Madonna

De zangeres zet in de jaren '90 haar succesvolle carrière voort en heeft dus genoeg middelen om de beste makers in te huren. In 1995 wordt er dan ook zo'n 5 miljoen dollar neergelegd voor het surrealistische 'Bedtime Story', geregiseerd door Mark Romanek. Haar grootste hit wordt de single echter bij lange na niet.

Michael & Janet Jackson

De (nu nog) prijzigste videoclip aller tijden wordt eveneens met hulp van Mark Romanek gemaakt: het futuristische 'Scream' wordt beheerst door digitale effecten, trucage en uitgebreide sets: naar verluidt $7 miljoen wordt er neergeteld voor dit langverwachte ruimte-duet tussen broer en zus.

Jacksons inmiddels klassieke videos 'Remember The Time' en 'Black Or White' (beide met de techniek morphing), beiden zowel technisch spectaculair als voorzien van gastrollen van Macaulay Culkin, Eddie Murphy en Iman kostten in de 90s rond de $2 miljoen en $4 miljoen respectievelijk.

Céline Dion

Een van de best verkopende artiesten van de jaren '90 is Céline Dion, die in 1996 met haar 'It's All Coming Back To Me Now' een eigen spektaculaire muziekvideo kreeg. De regie van het tragische sprookje was in handen van Nigel Dick, die in deze periode ook met Oasis ('Wonderwall'), de Backstreet Boys ('As Long As You Love Me') en Cher ('Believe') werkte.

Het lied werd overigens geschreven door Jim Steinman met Meat Loaf in gedachten. En Meat Loaf? Die had weer succes met de door Michael Bay (Transformers, Armageddon) geregisseerde clip voor. 'I'd Anything For Love (But I Won't Do That)' uit 1993.

Guns 'N' Roses

Wat videobudget betreft is Guns 'N' Roses misschien wel de grootste rockband van de 90s. De constructie van die bekende witte kapel, een sjieke trouwjurk en wat wild zwiepende camerakranen dragen bij aan het prijskaartje van de videoclip van 'November Rain'. Samen met 'Estranged' en 'Don't Cry' vormt de clip een trilogie in stijl. Samengevoegd nemen de door Andy Morahan geregisseerde beelden zo'n 25 minuten in beslag!

Weet jij nog meer prijzige videoclips te noemen? Laat het ons weten!

Ster advertentie
Ster advertentie