Programma

Hoe zelfvernietiging John Hiatts Bring The Family tot stand bracht

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zelfvernietiging John Hiatts Bring The Family tot stand bracht

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt John Hiatt over de totstandkoming van zijn album Bring The Family en zijn verslavingsproblemen.

Het is 1987 als John Hiatt zijn album Bring The Family uitbrengt, waar onder andere Have A Little Faith In Me, Lipstick Sunset en Thing Called Love opstaan. De Amerikaanse zanger kampt al tijden met verslavingsproblemen, zijn huwelijk loopt op de klippen en hij verliest zijn platencontract bij zijn huidige label. "Ik was klaar. Ik was bang voor de dood, maar ik wou niet meer leven. Ik was alle hoop kwijt. Het was een grote puinhoop", vertelt hij in onderstaand interview.

Het vuurtje begint te branden

Een moment van nuchterheid verandert alles en biedt hem meer duidelijkheid over zijn leven. Het vuurtje begint weer te branden en Hiatt start weer met nummers schrijven. Andrew Lauder van Demon Records, het label van onder andere Elvis Costello, hoestte wat geld op zodat Hiatt een plaat kon maken. Hiatt krijgt nieuwe energie, verzamelt een aantal muzikanten en begint met schrijven. "We hadden vier dagen en we hebben in die vier dagen tien songs opgenomen. Boem, daar waren we."

Zelfvernietiging en wederopstanding

De tien songs vormen het album Bring The Family. "Het was de eerste plaat die ik nuchter heb geschreven en waarmee ik wat succes had. Eindelijk verkocht ik platen, dat was voor het eerst. Het was een soort doorbraak", aldus Hiatt. Hij dankt zijn succes volgens hemzelf aan de ellendige periode voordat hij zijn album uitbracht. "Het komt door mijn zelfvernietiging en de daarop volgende wederopstanding, zeg maar. Het feit dat m’n platenmaatschappij me had laten vallen, was ook belangrijk." Het album heeft uiteindelijk een positieve noot. "Dat er licht is aan het eind van de tunnel geeft hoop. Maar je kan geen hoop hebben zonder hopeloos te zijn."

Hiatt speelde een tijdje kleine shows achterin een gitaarwinkel, voor hij doorbrak. Check het fragment hieronder om te zien hoe dat eruit zag!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

John Hiatt in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 staat John Hiatt één keer in de lijst der lijsten. Zijn nummer Have A Little Faith In Me staat op plek 956. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers door de jaren heen? Check dan onze statistieken!

Heb je dit artikel al gelezen? John Hiatt vertelt over hoe Like A Rolling Stone zijn leven veranderde!

​Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie