Programma
BNNVARA

De gabbercultuur is springlevend: 'Op de BSO draai ik tijdens het dansuurtje hardcore'

foto: VICEfoto: VICE
  1. Nieuwschevron right
  2. De gabbercultuur is springlevend: 'Op de BSO draai ik tijdens het dansuurtje hardcore'

Hardcore never dies, want wie dacht dat het genre en de liefhebbers ervan zijn uitgestorven heeft het helemaal mis. Gabbers stampten in de jaren '90 deze Nederlandse subcultuur uit de grond en inmiddels staat er een nieuwe generatie. Gabber Venus Ascencion en gabber van het eerste uur Ilja Reiman vertellen in Spijkers met Koppen dat het meer is dan alleen keiharde muziek. "Die harde beat is wel lekker hoor, maar daarnaast is het ook saamhorigheid, vriendschap en heel veel lol maken."

In kraakpanden, afgelegen loodsen en in fietstunnels klonken de eerste geluiden van de hardcore. Ilja Reiman, de grondlegger van het fenomeen gabber was er vanaf het eerste uur bij. Hij organiseert al zo’n dertig jaar feesten waar het bpm hoog ligt. Vroeger illegaal, nu op grote festivals. In de beginjaren was het een kat en muis spel met de politie om ervoor te zorgen dat ze niet wisten waar het volgende feestje werd gehouden. "Het was een gigantische kick om het te organiseren. Als het feest begonnen was, waren wij doodop."

De gabbercultuur van nu

De Nikies worden door de nieuwe generatie ook nog steeds uit de kast getrokken. Venus Ascencion is een van de nieuwe generatie gabbers. Zij is te zien in de documentaire De Nieuwe Gabbers. "Het is nu een andere tijd. Je hoort van de oudere garde dat alles beter was, maar wij organiseren ook nog steeds die illegale feestjes." In het weekend feest zij erop los en doordeweeks staat ze voor de klas: "Tijdens het dansuurtje van de kinderen heb ik gewoon hardcore opgezet."

Naast het organiseren van feesten, waagt Ilja af en toe nog een dansje. "Ik ga nu tien minuutjes mee en daarna moet ik voor drie dagen de lappenmand in." Ondanks dat er veel veranderd is binnen de scene, is de liefde voor de muziek volgens Ilja gelijk gebleven. "Als ik nog op zo'n podium sta en ik zie tien tot vijftien duizend jongeren dansen. (...) Daar komt een beuk energie vrij, dat is bizar."

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie