Programma
BNNVARA

Van gecamoufleerde kliko's tot polderboeddhisme: dit is Nederland door de ogen van Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Van gecamoufleerde kliko's tot polderboeddhisme: dit is Nederland door de ogen van Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg

Heb jij een gecamoufleerde brievenbus of kliko? Dan heb je een grote kans dat Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg het heeft vastgelegd met zijn lens. Hij struinde door zogenoemde Nederlandse slaapwijken op zoek naar de terugkerende elementen van het 'polderboeddhisme', tot aan de houten Home-bordjes. Na vier jaar zit zijn ambtstermijn erop en in Spijkers met Koppen deelt hij zijn meest opvallende observaties.

Tijdens zijn ambt als Fotograaf des Vaderlands bezocht Jan Dirk Nederlandse diverse slaapwijken. "Dit zijn plekken in Nederland die normaal niet in het zonnetje worden gezet, of worden gezien als aantrekkelijke foto onderwerpen." Ook al laten zijn foto's typische Nederlandse beelden zien, een doorsnee Nederlander bestaat niet volgens Jan Dirk. "Al ga je het Home-bordjes gebruik onderzoeken, ik heb geen een gevonden die precies hetzelfde is. Er zitten allerlei verschillende stromingen tussen, je komt er niet uit."

Camouflage kliko's

Iedereen heeft er eentje in de tuin: een kliko. Het wordt je door de gemeente in de maag gesplitst, maar wat doe je met die oerlelijke bakken in de tuin? Juist ja, camoufleren. En precies dat is een inspiratiebron voor Jan Dirk. "Camoufleren is eigenlijk het beste. Een voorbeeld uit het hogere segment is een mevrouw die het bakstenenpatroon van haar eigen huis op haar kliko's geschilderd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Polderboeddhisme

De kabouter is uit onze tuinen verdwenen en is vervangen door de boeddha. "Het is onze vaderlandse stroming, het zogenaamde polderboeddhisme. Ook wel kenmerkend door een hoog decoratief gehalte." Jan Dirk heeft zelfs aangebeld bij eigenaren van boeddha's. "Dan zeiden mensen heb ik een boeddha in de tuin? En dan stond er echt een joekel op een sokkel."

Eind van deze maand wordt zijn sjerp door zijn opvolger doorgeknipt, wie dat is, is nog even geheim. Jan Dirk heeft al genoeg plannen voor de toekomst en zijn nieuwe project wordt een kinderprogramma over de wereld van fotografie. De titel ‘des Vaderlands' bevalt hem in ieder geval goed. "Ik ga proberen om tien jaar lang dichtbundels maken, zodat ik Dichter des Vaderlands kan worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie