Muzieknieuws
BNNVARA

The Rolling Stones hebben hun rise to fame te danken aan deze twee vrouwen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. The Rolling Stones hebben hun rise to fame te danken aan deze twee vrouwen

Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Bill Wyman en Brian Jones zijn namen die bijna iedereen wel bekend in de oren zullen klinken. Minder bekend zijn Marianne Faithfull en Anita Pallenberg, terwijl zij in de jaren 60 allesbepalend waren voor de rise to fame van The Rolling Stones. Regisseur Boudewijn Koops en producent Anna Bouwman schetsen in Spijkers met Koppen een portret van Marianne en Anita.

Genoeg vrouwen zijn de revue gepasseerd in de geschiedenis van de Stones, maar weinig hadden zo'n grote invloed op de band als Marianne Faithfull en Anita Pallenberg. "Als je terugkijkt zijn dat de wegvoorbereiders geweest voor een hele generatie, de belichaming van breken met een preutse generatie", legt Boudewijn Koops uit. "Zij zijn echt de postergirls van Swinging Londen geweest."

Marianne Faithfull en Anita Pallenberg

Marianne Faithfull is zelf een grote in de popmuziek. Als zangeres kreeg ze het eerste liedje dat Keith Richards en Mick Jagger samen schreven: As Tears Go By. In een klap was ze een wereldster én de eerste grote liefde van Mick Jagger. "Ieder meisje wilde haar zijn." Maar daarna ging het snel bergafwaarts: feestje, drugs, heroïne. Na een 'drugbust' ging ze "van de Prinses van Engeland naar de slet van de natie".

Anita Pallenberg was haar vriendin, maar ook haar tegenpool. Zij was een absoluut stijlicoon. Niet alleen een muze van de Stones, maar ook van Andy Warhol en Federico Fellini. Maar: "Ze werd ook omschreven als een vrouw met een gat in haar ziel", legt Anna Bouwman uit. Ze was gevaarlijk, interessant, en ontzettend slim. "Anita werd door Keith Richards zelfs één van de Stones genoemd", legt Anna uit. Zij gaf de mannen muzikaal advies. En zij kleedde de Stones. Boudewijn durft te stellen: "Ze hebben een groot deel van hun imago te danken aan Pallenberg."

In het theater

In de theatervoorstelling die Boudewijn en Anna maken over de muzes van de Stones wordt het levensverhaal van deze vrouwen verteld door de ogen van Marianne Faithfull. "We zien de oude Faithfull, die in een coma beland, en haar leven opnieuw beleeft", legt Boudewijn uit. En Mick Jagger staat op het podium. De tributeband Stones Sessions speelt live mee, en zanger Jeffrey Hendriks speelt de beroemde frontman. "En je gelooft het, hij ondergaat een transformatie en hij heeft zelfs z'n haar ervoor geknipt", zegt Anna.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie