Programma

Rod McKuen bestrijdt oorlog met liefde in 'Soldiers Who Want To Be Heroes'

  1. Nieuwschevron right
  2. Rod McKuen bestrijdt oorlog met liefde in 'Soldiers Who Want To Be Heroes'

In deze aflevering van Top 2000 a gogo spreken we met Rod McKuen over het anti-oorlogsnummer 'Soldiers Who Want To Be Heroes'.

In 1971 lukte het Rod McKuen om zijn kritische kijk op de Vietnamoorlog over te brengen met een grote hit. Het nummer 'Soldiers Who Want To Be Heroes' haalde de hoogste positie in de Nederlandse Top 40.

Grote frustratie

De Amerikaanse zanger McKuen is ontzettend gefrustreerd door de verschillende oorlogen die zich op dat moment afspelen. Met name de Vietnamoorlog. Hij zet deze frustratie om in woorden bij het schrijven van 'Soldiers Who Want To Be Heroes'. Hij neemt geen blad voor zijn mond en dit wordt niet gewaardeerd door de Amerikaanse overheid. "'Soldiers Who Want To Be Heroes' ontstond toen ik op de muur van een toilet de graffiti-tekst zag: 'Soldaten die een held willen zijn, die kom je verdomd zelden tegen. Maar er zijn miljoenen die verdomme een normaal bestaan willen'. Dat werkte ik uit tot een heel nummer", vertelt McKuen.

Ondanks dat McKuen tegen oorlog is staat hij wel achter de troepen. "Ik was niet tegen die jongens, maar de heren die ze erheen stuurden. Ik ben ook tegen de oorlog van nu, maar ik steun wel de troepen. Zij sneuvelen daar en dat doen ze namens mij. Ik hou mezelf graag voor dat mijn muziek een tegengif is voor herrie."

Make love, not war

Eén van de meest herkenbare uitspraken uit de jaren zestig is toch wel 'make love, not war'. Het is nooit vastgesteld wie de anti-oorlogsuitspraak daadwerkelijk heeft bedacht, maar McKuen geeft zelf aan dat hij de bedenker is. "Ik ben beroemd geworden om één hele beroemde slogan: 'Make love, not war'. Ik hoop alleen dat dat niet het enige is. Liever vanwege: Het maakt niet uit hoe of wie je liefhebt, maar dát je liefhebt."

Bekijk hieronder de hele aflevering:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2010 stond 'Soldiers Who Want To Be Heroes' van Rod McKuen voor het laatst in de Top 2000 op plek 1928. Van 1 t/m 7 december kan je weer stemmen voor de Top 2000. Hou onze website in de gaten voor alle info.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie