Programma

Songtekst Thunder Road na 46 jaar aangepast

  1. Nieuwschevron right
  2. Songtekst Thunder Road na 46 jaar aangepast

Een langlopende discussie is eindelijk opgelost: de officiële songtekst van de openingsregel van Bruce Springsteens Thunder Road wordt aangepast. Het nummer verscheen oorspronkelijk in 1975.

"The screen door slams / Mary's dress waves." Zo stond de openingsregel van Bruce Springsteens Thunder Road 46 jaar lang geschreven op alle officiële kanalen. Maar volgens fans is dat niet de tekst die de Amerikaan zingt op de eerste track van zijn klassieke album Born To Run uit 1975. Zij bediscussieerden dat Springsteen eigenlijk "Mary's dress sways" zingt.

Na jaren van discussie is het mysterie eindelijk opgelost. Tijdschrift The New Yorker schakelde de hulp in van Jon Landau, Springsteens manager en co-producer van Born To Run. "Het woord is sways", geeft Landau aan. "Zo heeft hij het in zijn oorspronkelijke notities opgeschreven, zo heeft hij het in 1975 gezongen op Born To Run, zo heeft hij het tijdens duizenden shows gezongen en zo zingt hij het nummer op dit moment op Broadway."

Aanpassing doorgevoerd

"Iedere spellingsfout in officieel materiaal van Bruce zal altijd aangepast worden", voegt Landau nog toe in het interview met The New Yorker. Dat blijkt al gebeurd te zijn: de tekst op de website van Springsteen geeft inmiddels 'sways' in plaats van 'waves' aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Springsteen Podcast

In 'Springsteen Podcast' onderzoekt Bas Louissen, bekend van de podcast 'Man man man', de wereld van de Springsteen-fans. Wat is het in Bruce Springsteen dat zijn fans zo intens zijn? Dat hij zo bewonderd wordt? En dat ze geen genoeg van zijn muziek kunnen krijgen? Bas spreekt met diehard fans die Bruce vaak live hebben zien spelen, die hem hebben ontmoet en die bij hem in de kleedkamer hebben gezeten, om op zoek te gaan naar wat hen verbindt. Daarnaast spreekt Bas met leden van de fanclub en een aantal bekende fans: Gerard Ekdom, Frans Timmermans, Kluun, Art Rooijakkers, Leon Verdonschot en Tim Akkerman. 'Springsteen Podcast' is te beluisteren via je favoriete podcast app en de NPO Radio 2-app.

Thunder Road in de NPO Radio 2 Top 2000

Met Thunder Road staat Bruce Springsteen in 2020 op plek 636 in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering voor het nummer vinden we terug in 2013, toen het nummer op 240 stond. Bekijk hier hoe Thunder Road het de afgelopen jaren deed.

​Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie