Programma

Hackers blijken verkeerslichten makkelijk te kunnen manipuleren

  1. Nieuwschevron right
  2. Hackers blijken verkeerslichten makkelijk te kunnen manipuleren

Hackers zijn erin geslaagd om meerdere slimme verkeerslichten om de tuin te leiden. Zo konden ze groen licht krijgen zonder dat ze in de buurt van het stoplicht waren. Paul belt met hacker Rik van Duijn.

Nederland heeft ruim 550 internetverkeerslichten geïnstalleerd die het verkeer slimmer kunnen regelen. Deze verkeerslichten werken met behulp van apps die fietsers kunnen installeren. Hierdoor kan bepaald verkeer voorrang krijgen en is remmen minder nodig. Het blijkt alleen dat een deel van deze verkeerslichten gemanipuleerd kan worden.

Op zolder een berichtje sturen naar een verkeerslicht

"Waar is het mee begonnen?", vraagt Paul zich af. "Collega Wesley Neelen van beveiligingsbedrijf Zolder zag een artikel over een app die je kon installeren en dan kon je met je fiets tijdens een route eerder groen krijgen", vertelt Van Duijn. "We waren op een gegeven moment in staat om zelf ook berichtjes te sturen. Als we op zolder zaten konden we een berichtje sturen naar zo'n stoplicht. Ik hoefde niet meer in de buurt te zijn met mijn telefoon en die app." Vooralsnog werkt dit alleen voor verkeerslichten voor fietsers. "In normaal gebruik van die app vertelt de app constant jouw locatie waardoor het stoplicht op de juiste manier op groen kan gaan."

Gevaarlijk?

Kan het gevaarlijk zijn? "Nee, gelukkig maken ze in deze opstelling gebruik van een lokaal beveiligingsysteem. Het systeem controleert altijd of het andere verkeer niet gewoon groen heeft. Als je nadenkt over de impact dan valt het best mee", legt Van Duijn uit. "Je kunt irritant zijn door stoplichten van fietsers vaker op groen te zetten."

Quote

Je kunt irritant zijn door stoplichten van fietsers vaker op groen te zetten

Hacker Rik van Duijn

Minder vervuiling

Het zou in de toekomst mogelijk moeten zijn dat tijdens een route alles zo veel mogelijk op groen staat. "Dit is de basis voor slimme auto's die met elkaar praten of vrachtwagens die in colonne rijden. Minder vervuiling en minder verspilling", aldus de hacker. De basis hiervan moet wel veilig zijn, dus daarom presenteren de hackers het onderzoek tijdens het internationale beveiligingsconferentie Def Con. Ze hopen dat andere mensen zich hierin gaan verdiepen. "Zodat als we slimme auto's krijgen die uit zichzelf rijden en met elkaar praten dat we daar ook op kunnen vertrouwen."

De hackers hebben de makers van de verkeerslichten van de problemen op de hoogte gesteld.

Video niet beschikbaar

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie