Programma
BNNVARA

Gaat de liefde van een dictator door de maag?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat de liefde van een dictator door de maag?

Wat was het lievelingsrecept van Saddam Hoessein, en hoe waren de diners van Stalin? Jolmer Versteeg en Wessel de Vries van de theatergroep 'De Jonge Honden' nemen je mee in het leven van de kookbrigades van 's werelds wreedste leiders. In Spijkers met Koppen vertellen ze wat dictators zoal voorgeschoteld krijgen.

Als een dictator chagrijnig is, is dat een probleem voor het hele land. De koks hadden de schone taak om hun leider tevreden en dat ging gepaard met de nodige angst. De voorgangers van de kok van Enver Hoxha, de dictator van Albanië, waren, vaak, op mysterieuze wijze verdwenen, dus de chef bedacht een slim plan. Hoxha had suikerziekte, dus mocht niet alles eten. De chef had een briljant idee bedacht hoe hij met bepaalde zoetstoffen zijn baas kon opvrolijken. Bij een belangrijke vergadering werd daarom een bepaald toetje geserveerd. "Later heeft de kok ook gezegd dat hij met dit gerecht levens heeft gered", vertelt Jolmer.

Volgens Wessel moet een kok van een dictator een vooruitziende blik hebben. "Een goede kok van een dictator heeft in de gaten wat een dictator nodig heeft." Een kok moest voortdurend vier stappen vooruitdenken. Zo vertelt Jolmer dat dezelfde kok van Enver Hoxha bedacht om eten te gaan maken uit de jeugd van de dictator. "Dat gerecht van thuis doet ook emotioneel iets met je." Zo probeerden de koks verschillende manieren om hopelijk de dictators toch nog een beetje te verzachten.

Het theater in

Het begon bij een obscuur kookboek waarin de lievelingsrecepten van 27 dictators beschreven stonden. "We wilden eerst etentjes organiseren waarbij we bij elk etentje een spreekbeurt gaven over de dictator van wie het lievelingsgerecht geserveerd werd", vertelt Jolmer. Nu staan Jolmer en Wessel in het theater met de voorstelling 'Dineren met Dictators' waar livemuziek, stand-up history en de vijf favoriete gerechten van de dictators worden voorgeschoteld.

Benieuwd naar het hele gesprek bij Spijkers met Koppen? Bekijk het fragment hieronder.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie